Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Prinsengracht zijn gezeur over overlast door Gay Pride beu: 'Desastreus als klagers gelijk krijgen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.23 uur

Lang niet alle bewoners van de Prinsengracht staan achter de beslissing om naar de rechter te stappen om aanpassingen af te dwingen aan de Gay Pride-vergunning. Een andere groep bewoners zegt juist helemaal geen problemen te hebben met de feestvierende massa voor de deur. 'Het hoort erbij', vinden zij.

Morgenmiddag om 13:00 uur doet de Amsterdamse rechtbank uitspraak in de zaak die werd aangespannen door boze bewoners van de binnenstad. Ze vinden dat evenementen met de Gay Pride te lang doorgaan, ervaren geluidsoverlast en vrezen avond na avond uit hun slaap te worden gehouden. Ze eisen dat de rechter de gemeente dwingt tot aanpassingen aan de Gay Pride-vergunning.

Lees ook: Rechter beslist donderdag over Gay Pride

AT5 sprak met verschillende bewoners van de Prinsengracht die er veel minder zwaar aan tillen, onder wie Wilson Boldewijn die al twintig jaar aan de Prinsengracht woont. 'Natuurlijk zorgt het feest voor geluidshinder en troep voor de deur', zegt hij. 'Maar dat is allemaal goed te overzien. Er wordt ook steeds beter en sneller opgeruimd door de gemeente. We kampen in het centrum met problemen door drukte en toerisme, maar de Gay Pride is juist een heel belangrijk evenement'.

Boldewijn zegt de klagers niet te kennen. En daarvoor heeft hij een simpele verklaring. 'De Prinsengracht is een van de langste straten van Amsterdam met duizenden, zo niet tienduizenden bewoners. Wie zijn dan dé bewoners van de Prinsengracht? Ze kunnen in ieder geval niet namens mij spreken'.

De klagende bewoners moeten over hun eigen schaduw stappen, zegt Boldewijn. 'Het is een giga-evenement vergelijkbaar met Koningsdag dat bovendien al heel erg lang bestaat. Deze bewoners kunnen niet namens mij klagen. Ik ben er simpelweg niet in gekend'.

Lees ook: Bewoners Prinsengracht: Kan het allemaal ietsje minder met die Gay Pride?

Zijn overbuurvrouw Louise Briët onderschrijft dat. Ze zegt inhoudelijk niet bekend te zijn met de zaak, 'daarvoor heb ik me er niet genoeg in verdiept. Wat ik wel weet is dat er een bewonersvereniging optreedt, die niet namens alle bewoners spreekt. Ja, er is een feest voor de deur. Ja, dat zorgt voor overlast. Wij doen de kinderen voor een weekend de deur uit, die slapen bij opa en oma. En drie dagen later is het over. Dus ik maak er niet zo'n punt van'.

Koningsdag
Het zou anders zijn als ze zich een weekend lang zou concentreren op het lawaai, zegt Briët. 'Dan zou ik me er misschien aan kunnen storen. Maar ik vergelijk het ook met Koningsdag. Dat is ook maar een keer per jaar. We wonen in de grote stad, dus het hoort er ook een beetje bij. Hou op zeg'.

Briët ontving geen uitnodiging van de klagende bewoners naar haar bevindingen. 'Ik heb bij mijn weten ook niets door de brievenbus ontvangen. Ik zou juist erg benieuwd zijn naar hoeveel mensen geklaagd hebben. Zo van de buitenkant lijken het er een hoop'.

Onzinnig
Tv-persoonlijkheid en Prinsengracht-bewoner Sipke Jan Bousema (onder meer bekend van Opsporing Verzocht) is ambassadeur van de Gay Pride. Op Facebook schrijft hij de rechtszaak maar onzinnig te vinden. 'Hoe durven ze zich uit te spreken namens 'de bewoners van' zonder deze bewoners zelf goed op de hoogte te stellen, goed te informeren of hierin actief te betrekken?'

Bousema zegt dat ook zijn buren en overburen niet op de hoogte zijn gesteld van de plannen van zijn klagende buren. "Ik ben, wij zijn vóór een Pride en Canalpride, mét muziek, en ik ruim samen met de gemeente en mijn buren mijn eigen stoep en die van de buurmannen en vrouwen op. Wij zijn vóór de Pride op de Prinsengracht. Hoe halen ze het in hoofd 'namens ons' naar de rechter te stappen. Wat ís dit?! Wie ís dit?!"

Hij is verbolgen over het initiatief, laat hij nog weten. 'Ik heb vanuit mijn hart gereageerd. Ze kunnen niet namens de hele groep bewoners optreden. Het is niet namens mij en niet namens de buren. Het zou doodzonde zijn als deze mensen gelijk krijgen van de rechter. Echt desastreus, hou alsjeblieft op'.

Lees ook: Extra handhavers en plaszuilen rond Canal Parade

De rechtszaak diende gisteren. De advocaat van de gemeente gaf ter zitting aan dat er al heel veel is gedaan om boze bewoners tegemoet te komen. Zo is het afkoel-uur op diverse locaties geschrapt, wordt er veel meer gehandhaafd door handhavers en is de klachtenlijn van de gemeente ook in het weekend gewoon bereikbaar. Bovendien wordt er veel extra schoongemaakt en komen er veel extra plaszuilen. Daarnaast zijn de buitenfeesten op zijn hoogst drie dagen lang, maar op de meeste locaties slechts één of twee avonden.

Twitter: @DePolitieheli