Start van hoofdcontent

Stad

nl

Reactie websitebouwer aan Souad 'lijkt strafbaar'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 juli 2016, 19.54 uur

Souad uit Noord, die een discriminerende mail van een websitebouwer kreeg nadat ze een offerte aanvroeg, is nog steeds onthutst hiervan. 'Wow. Ik stelde echt een hele normale vraag. Je had ook gewoon niet kunnen reageren, maar je kiest er bewust voor om me te beledigen.' Volgens het Openbaar Ministerie (OM) lijkt de reactie strafbaar.

Souad's broer stuurde donderdag een tweet met de mail van een websitebouwer. 'Sorry, wij werken alleen voor mensen met normale namen zoals Jeroen, Kees, Rob, et cetera. Namen als Souad, Osama, Saddam dienen 50 procent vooruit te betelan', mailde iemand van het bedrijf na het opvragen van een offerte. 

'Lijkt strafbaar'
Volgens het OM lijkt de reactie van het bedrijf strafbaar, schrijft het AD. Ook zei een woordvoerder van het OM dat hij nog niet inhoudelijk op de zaak in kan gaan. De aangifte, die Souad gaat doen, moet daarvoor eerste behandeld zijn door de politie. 'Het is daarom ook lastig er iets over te zeggen, maar op het eerste gezicht lijkt het strafbaar wat er is gezegd', zegt de woordvoerder tegen de krant.

Lees ook: Reactie op verzoek offerte: 'Werken alleen voor mensen met normale namen'

'Iedereen is anders'
Souad hoopt dat de publiciteit helpt om discriminatie tegen te gaan. 'Ik hoop dat we hier een keer mee kunnen stoppen. Een Mohammed, een Souad, een Marjolein, een Karin, het maakt allemaal niet uit. Iedereen is een ander persoon. En de naam definieert echt niet de persoonlijkheid van iemand. Ik wil gewoon dat we allemaal met elkaar kunnen leven', zegt Souad.

'Slechte ervaring'
De websitebouwer zegt het antwoord naar Souad te hebben gestuurd na 'slechte ervaringen met bepaalde groepen' in het verleden. Het bedrijf is ook kwaad dat het met naam en toenaam werd genoemd. Maar daar heeft Souad geen boodschap aan. 'Het is nooit m'n intentie geweest dat hij bedreigd zou worden. Ik wil iedereen adviseren: laat meneer gewoon met rust. Hij heeft een hele domme opmerking gemaakt en ik ben blij dat de wereld het nu weet. Voor de rest wil ik het daarbij laten.' Souad zegt nog aangifte te gaan doen.