Start van hoofdcontent

Stad

nl

Soap om dichte kiosk op Surinameplein krijgt vervolg

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 juli 2016, 11.55 uur

De langlopende strijd om de kiosk op het Surinameplein gaat verder. De rechtbank heeft deze week bepaald dat de omgevingsvergunning te snel verleend is. Stadsdeel West moet nu een nieuw besluit nemen.

De kiosk op het plein is, samen met veel andere kiosken in West, al lang onderwerp van discussie. Buurtbewoners zeggen onder meer dat deze kiosk te dicht bij huizen staat. Ze vinden dat er sowieso te veel kiosken in het stadsdeel zijn. 

Lees ook: Kioskengroei in West aan banden gelegd

Een ontevreden bewoner heeft de Commissie voor Second Opinions om een tegenadvies gevraagd. Die stelt dat de kiosk in strijd is met de criteria uit de Welstandsnota. De Welstandscommissie, een adviesorgaan van de gemeente, zei eerder dat de vergunning wel verleend mocht worden.

De rechtbank is het mede vanwege de second opinion niet eens met dat eerdere advies van de Welstandscommissie, omdat het niet goed onderbouwd zou zijn. Het stadsdeel moet binnen acht weken een nieuw besluit over de omgevingsvergunning nemen.

Lees ook: Kioskhouders West wachten al maanden op exploitatievergunning

De bewuste kiosk had in eerste instantie dan wel een omgevingsvergunning van het stadsdeel, maar wachtte maandenlang nog op een exploitatievergunning van de gemeente. Daardoor bleef de kiosk gedwongen dicht, terwijl er wel huur werd betaald. 

De kiosk ging in januari na enkele aanpassingen open, maar eind mei is de kiosk weer voor onbepaalde tijd dichtgegaan. 'Dit heeft meerdere oorzaken die nog in een lange procedure zitten en wij moeten dus afwachten', aldus de kioskhouders.