Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rederij Kooij spant kort geding aan tegen gemeente

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 juli 2016, 14.38 uur

Rederij Kooij spant een kort geding aan tegen de gemeente vanwege de vernieuwde eisen waaraan rondvaartboten binnenkort moeten voldoen.

De eeuwigdurende vergunningen die Kooij had voor negentien rondvaartboten, zijn ingetrokken en verkort tot 2020. Dit is ook gebeurd met de negen vergunningen van rederij Plas, dat eveneens eigendom is van Kooij. In het kort geding eist Kooij dat de gemeente de inschrijfdatum voor toetreding tot de markt opschort, weet Het Parool.

Lees ook: Schipper Gerard Schilder: 'Ik zie het niet echt rooskleurig in'

De gemeente gaat vanaf 2020 de markt open gooien, waardoor de gevestigde rederijen hun vergunning voor een deel of helemaal kwijtraken. Van 1 september tot eind oktober kunnen geïnteresseerden, waaronder de gevestigde, zich inschrijven voor de nieuwe verdeling. In totaal worden er 135 vergunningen verleend aan boten langer dan 14 meter.

Lees ook: Raad ondanks protest akkoord met herverdeling vergunningen rondvaartboten

Rondvaartreders maken zich grote zorgen om de herverdeling. Het nieuwe beleid zou volgens hen betekenen dat kortere boten meer kans maken dan langere boten. Catastrofaal voor de gevestigde reders, want de meeste rondvaartboten zijn rond de 18 meter.

Vorige maand werd er nog actie gevoerd: er lagen zo'n honderd rondvaartboten voor de Stopera.