Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Stijging huurprijzen vrije sector slechte ontwikkeling voor Amsterdam'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 juli 2016, 18.41 uur

De huurprijzen in de vrije sector zijn vergeleken met vorig jaar ruim 6 procent duurder. Een slechte ontwikkeling voor de stad, aldus de Huurdersvereniging Amsterdam.

Enorm tekort
Ruim de helft van de woningen in Amsterdam is sociale huur. Daarnaast is er een aanzienlijk percentage koopwoningen in de stad. In de vrije huursector blijft er bijna niets meer over. 'Amsterdam heeft een direct tekort van zo'n 4000 tot 5000 woningen in de vrije sector. Er moet nog wel eventjes gebouwd worden voordat dat opgelost is. Dan hebben we het over decennia. Dan hebben we het over 10 tot 20 jaar voordat we daar zijn', zegt Jasper de Groot van online-verhuurplatform Pararius.

Buiten de stad wonen
Er worden de komende tijd meer woningen voor het middensegment opgeleverd, maar dat kan nog wel even duren. En de prijzen van de huidige woningen blijven stijgen. 'Tot die tijd zijn mensen aangewezen op woningen buiten de ring. Haarlem, Hoofddorp, Amstelveen. Je ziet dat de mensen daar naartoe uitwijken', aldus De Groot.

Lees ook: Huurprijzen vrije sector stijgen tot recordhoogte

Volgens de Huurdersvereniging Amsterdam zoeken starters en middeninkomens daarom steeds vaker buiten de stad. 'Je krijgt een enorme kloof tussen arm en rijk. Dan krijg je een gesegregeerde stad en dat is iets waar wij niet voor staan', reageert Winnie Terra van de huurdersvereniging. 

Buitenland
In steden zoals Londen en Parijs zie je dit al gebeuren, enorme inkomensverschillen. Het gemiddelde segment bestaat bijna niet meer. 'Je kunt je voorstellen dat iemand in een sociale huurwoning, met een koopwoning in dezelfde straat, dat die het niet heel fijn vindt als hij een grote doos met een flatscreen voor de deur ziet worden gezet', zegt De Groot. 

Lees ook: Huurstijging Amsterdam lijkt iets minder explosief

Huurdersvereniging Amsterdam ziet als oplossing dat alle mensen die in de vrije sector wonen zich verenigen om af te dwingen dat er prijsafspraken gemaakt worden.