Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Nog geen zicht op daders ontvoeringen Soufyan en Wendel'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 september 2016, 11.34 uur · Foto: Opsporing Verzocht

Politie en Openbaar Ministerie 'denken te weten hoe het zit' rond de ontvoeringen van Soufyan Essabaouni en Wendel Meijer, maar hebben nog geen zicht op de dadergroep die ervoor verantwoordelijk is.

Dat zeggen politiechef Rob van Bree en officier van justitie Jeroen Steenbrink vanmorgen in een uitgebreid interview met de Volkskrant. Soufyan werd begin deze maand klemgereden in Zwanenburg en daarna beschoten en ontvoerd, die zaak bleek in verband te staan met de ontvoering van Wendel Meijer in Zaandam. 

De 21-jarige Soufyan reed toen hij ontvoerd werd in de auto van zijn oom, die wel in het criminele circuit zou zitten. Toch weten politie en OM niet zeker of er sprake was van een persoonsverwisseling. 'Het kan een bewuste keuze zijn geweest om een familielid te pakken', aldus politiechef Rob van Bree.

Arrestatieteam
De twee onthullen dat ze dachten te weten in welk pand Soufyan en Wendel mogelijk werden vastgehouden. Van Bree: 'Je kijkt snel: kan dit kloppen. Past dit in een plaatje. En je maakt een risico-afweging - zitten er kinderen in het pand? - want een inval van een arrestatieteam is geen prettige ervaring.' De informatie bleek na de inval echter niet juist.

De politie werkte met 35 rechercheurs en twee officieren van justitie aan de zaak. 'Wij staan voor de rechtstaat, je kunt niet zomaar ontvoerd worden. Je mag op ons rekenen. Ongeacht of je nou crimineel bent of niet', zegt officier van justitie Jeroen Steenbrink. 

Lees ook: Nog weinig details in ontvoeringszaken: 'Familie leefde in een rollercoaster'

Uiteindelijk werden de mannen na ongeveer een week weer vrijgelaten. Het onderzoek naar de ontvoeringen loopt nog. Steenbrink: 'Het is lastig vast te stellen wie welke rol speelt. De werkelijkheid is altijd ingewikkelder en verrassender dan je denkt.'