Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammers wakker door brand in Volendam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 juli 2016, 11.38 uur · Foto: NH / Anne Klijnstra

Een brand in Volendam heeft vannacht de nachtrust van een aantal Amsterdammers verstoord.

Zij werden rond 4.45 uur wakker door een zogeheten NL-Alert. De overheid stuurt dan een tekstbericht naar mensen hun mobiel in het geval van een noodsituatie. In zo'n bericht staat bijvoorbeeld dat je bij een terreursituatie het gebied moet verlaten of bij een brand ramen en deuren moet sluiten.

In dit geval ging het echter om een brand in Volendam, ruim dertig kilometer verderop. Het bericht leidde daarom tot boze reacties. 'Voor het eerst bruut verstoorde nachtrust door NL-Alert, voor een brand tientallen kilometers verderop', aldus een van de Amsterdammers die het NL-Alert kreeg.

Persoonlijke primeur: voor het eerst bruut verstoorde nachtrust door NL-Alert (voor brand tientallen km’s verderop) pic.twitter.com/WMgwEcdh8Q

— Joost Schellevis (@Schellevis) July 28, 2016

Het volume van de NL Alert doet vermoeden dat de Duitsers komen. #klaarwakker

— Anne van Andel (@AnnevAndel) July 28, 2016

Het NL-Alert werd in wijde omgeving verzonden omdat in eerste instantie nog niet duidelijk was hoe de rook zich zou ontwikkelen, schrijft de Veiligheidsregio in een reactie. Ook werd het gebied waarbinnen het alarm werd verspreid groter dan verwacht vanwege het bereik van de zendmasten.

De brand, die woedde in een Volendamse supermarkt, is inmiddels onder controle.