Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marechaussee controleert extra op en rond Schiphol na 'signaal' dreiging

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 juli 2016, 13.33 uur · Foto: Eline Hoogendijk

Vakantiegangers die op weg zijn naar Schiphol moeten rekening houden met lange opstoppingen op de toegangswegen naar de luchthaven. Er wordt extra gecontroleerd in verband met een signaal van dreiging op de luchthaven.

Op de afritten naar de A4 wordt elke auto gecheckt door zwaarbewapende mensen van de marechaussee. De gemeente Haarlemmermeer zegt dat er extra maatregelen zijn genomen na een 'een signaal van dreiging dat betrekking heeft op de luchthaven'. Ook op Schiphol zelf is er veel politie en marechaussee op de been.

'In overleg met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is besloten om extra maatregelen te nemen.' De gemeente zegt dat dit signaal past binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is. De aanvullende maatregelen zijn zichtbaar en bezoekers zullen deze merken, stelt de gemeente. Verder is de aanwezigheid van beveiliging geïntensiveerd. Daarnaast is er een aantal onzichtbare maatregelen genomen.

Busjes moeten alle koffers uitladen. Vertraging viel relatief mee. File op A4 kost minuut of 10 momenteel extra. pic.twitter.com/TF812HxD4m

— Jelmer Geerds (@JelmerGeerds) July 30, 2016

 Een woordvoerder van de NCTV kan weinig zeggen over het 'signaal'. Hij zegt dat de maatregelen 'uit voorzorg' worden genomen. De situatie is te vergelijken met die van Sensation vorige maand. Ook toen was er een signaal van dreiging, werden er maatregelen maar kon het evenement zelf gewoon doorgaan. 

Lees ook: Maatregelen rond Sensation na dreiging: fouilleren, geen auto's onder Arena

Extra waakzaamheid
'Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol. Dat geldt evenzeer voor andere Europese luchthavens. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. De maatregelen op en rondom Schiphol moeten in dit perspectief worden gezien'. Een woordvoerder van Koninklijke Marechaussee kon nog niets zeggen over de extra controles.

Het is vandaag één van de drukste dagen op de luchthaven, duizenden mensen vliegen naar hun vakantiebestemming. Voor sommigen duurt het wachten te lang en zijn al uit de auto gestapt en te voet verder gegaan.

abc5media_image_3

Lees ook: Schiphol urenlang deels dicht door verdachte situatie: drie mannen opgepakt

Het persbericht van de gemeente Haarlemmermeer over de situatie: 

Persbericht gemeente Haarlemmermeer: extra maatregelen rondom Schiphol. #haarlemmermeer >MJC pic.twitter.com/iRYMh9lzuR

— Haarlemmermeer (@haarlemmermeer) July 30, 2016