Start van hoofdcontent

Stad

nl

Consul-Generaal ontkent spanningen tussen Turkse Amsterdammers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 augustus 2016, 19.15 uur

Volgens de Turkse Consul-Generaal Tolga Orkun zijn er geen spanningen tussen Amsterdammers van Turkse afkomst. Ook zegt hij niets te weten van een boycot-lijst waarop ondernemers staan die aanhanger zouden zijn van de Gülen-beweging. Dat zegt hij vandaag in een interview met AT5.

De mislukte staatsgreep in Turkije zorgt ook voor grote commotie in de Turkse gemeenschap in Amsterdam. Zo gingen er kort na de verijdelde coup op social media lijsten rond van Turkse bedrijven en instellingen die door Turken in de stad geboycot zouden moeten worden, omdat de eigenaren banden zouden hebben met de Gülen-beweging.  

Lees ook: Turks-Amsterdamse bedrijven bedreigd: 'On-Nederlands wat er gebeurt'

Maar de Consul-Generaal kent die lijst niet: 'We hebben geen officiële lijst gezien van bedrijven gelieerd aan de Gülen-beweging. Dus daar weet ik niets van. Maar als mensen geen zaken willen doen met Gülen-aanhangers kan ik daar niets over zeggen. Dat is aan hen.' 

'Geen spanningen'
Opmerkelijk genoeg zegt Orkun dat er volgens hem überhaupt geen spanningen zijn binnen de Turkse gemeenschap. Sommige Amsterdamse Turken vrezen voor een golf van geweld en bedreigingen als de zomervakantie voorbij is. Maar Orkun is daar niet bang voor: 'Er zijn geen spanningen tussen Turkse Nederlanders onderling. Iedereen kan op Twitter en Facebook onacceptabele uitingen schrijven. Maar wij streven altijd naar vreedzaamheid en harmonie.' 

Lees ook: Turken het Mercatorplein op na mislukte coup

Bewijs
De afgelopen weken zijn er duizenden Turkse leraren, rectors, ambtenaren, rechters geschorst, ontslagen en zelfs gevangen gezet. Daar is in Nederland veel kritiek op. Maar de Consul-Generaal verwerpt die kritiek. 'Natuurlijk zit er een reden achter deze acties. Ze worden uitgevoerd op basis van concreet bewijs. En niet op basis van veronderstellingen.' Volgen Orkun komt het bewijs daarvoor binnenkort naar buiten. 

Consulaat
Overigens krijgt Amsterdam binnenkort een eigen Turks consulaat aan het Museumplein. Nu zetelt het nog tijdelijk in Vinkeveen. Het Amsterdams consulaat is 160.000 Turkse Nederlanders van dienst, die afkomstig zijn uit de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Doel is ondermeer om hulp te bieden bij het opzetten van bedrijven en het stimuleren van economische ontwikkeling tussen de landen. Er zijn ook al consulaten in Rotterdam en Deventer.