Start van hoofdcontent

Stad

nl

Arena viert twintigste verjaardag: zo werd het stadion geopend

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 augustus 2016, 16.16 uur

Komende zondag is het precies twintig jaar geleden dat de Amsterdam Arena in gebruik werd genomen.

De openingsceremonie op 14 augustus 1996 werd verricht door, toen nog, koningin Beatrix. Trijntje Oosterhuis zong een lied en Ajax ging, nogal pijnlijk, met 0-3 onderuit tegen AC Milan. Vlak voor het stadion werd geopend mocht AT5 vast een kijkje nemen. Die reportage zie je hieronder.



Sport
Sinds de eerste dag zijn er tal van voetbal- en andere sportwedstrijden afgewerkt in het stadion. Niet alleen is de Arena de thuisbasis van Ajax, ook het Nederlands Elftal komt regelmatig over de vloer. De beroemdste wedstrijd van Oranje in de Arena is misschien wel de halve finale van het EK 2000. Oranje verliest, na een hopeloze strafschoppenreeks, van Italië. 



Voetbalfinales
De Italianen verliezen de finale vervolgens van Frankrijk. Het is niet de eerste grote finale in de Arena. Twee jaar eerder is het stadion al het toneel van de Champions League finale tussen Real Madrid en Juventus (1-0). In 2013 verovert Chelsea de Europa League in Amsterdam. Benfica wordt in de Arena met 2-1 verslagen. 

Lees ook: Arena krijgt 50 miljoen euro kostende facelift

Maar de Arena is meer dan alleen een voetbalstadion. Zo werken de Amsterdam Admirals er tussen 1997 en 2007 hun wedstrijden af. En tussen 2003 en 2008 zijn er verschillende K1-gala's.

Concerten
Ook de groten der aarde op muziekgebied weten de Arena te vinden. Onder meer Michael Jackson, The Rolling Stones, Eminem, David Bowie, U2, Madonna en Beyoncé staan op een podium in het stadion. Nederlandse sterren maken ook dankbaar gebruik van de Arena. Zo waren er de afgelopen twintig jaar onder meer optredens van De Toppers, André Hazes, Blof, De Kast en André Rieu.

IJs, afscheid en de EO
Over de grasmat was de afgelopen twintig jaar veel te doen in de Arena. Maar zo glad als november 2002 zal het niet snel meer worden. De Arena veranderde voor Disney on ice in een ijsbaan. Andere opvallende evenementen in de geschiedenis van de Arena zijn onder meer de EO-jongerendag van 1999, het afscheid van André Hazes in 2004 en het huwelijksfeest voor Willem-Alexander en Maxima in 2002.

Toekomst
Na twintig jaar trouwe dienst is de Arena nog lang niet afgeschreven. De komende jaren ondergaat het stadion een flinke facelift, onder meer om de Arena geschikt te maken voor een wedstrijd tijdens het EK van 2020. Ook wisselt de Arena op termijn mogelijk van eigenaar. Met een alsmaar voller wordende portemonnee zou het zomaar kunnen dat Ajax op termijn volledig eigenaar wordt dan het stadion.

Lees ook: 'Kans dat Arena naar Cruijff vernoemd wordt honderd procent'

En dan is er natuurlijk nog de kwestie rond de naam van het stadion. 'De Arena' is een naam waar menig, met name Ajax-fan, al jaren van gruwelt. Na het overlijden van clubicoon Johan Cruijff gingen dan ook al gauw stemmen op om de Amsterdam Arena de naam van Johan Cruijff te laten dragen. Ruim zestigduizend mensen tekenden een petitie. Maar op verzoek van de familie van Cruijff belandden de plannen voorlopig in de ijskast.

De openingsceremonie van de Amsterdam Arena.