Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ouders ongerust: 'Brengen leerlingen "Gülenschool" hun spanningen naar onze school?'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 augustus 2016, 21.30 uur

De gemeente is druk bezig met het herplaatsen van de 150 basisschoolleerlingen die door hun ouders van de zogenoemde Gülen- scholen zijn gehaald. En dat zorgt voor onrust bij scholen waar deze dan uiteindelijk weer terechtkomen.

Net als gisteren bleven er ook vandaag 100 kinderen weg bij de Witte Tulp in Osdorp en 50 leerlingen bij de Cosmicus School in Noord. Dertig kinderen hebben aangegeven naar de Burgemeester Amersfoordtschool in Badhoevedorp te willen, daar wordt ouders terughoudend op gereageerd. 

'Ik heb ouders horen zeggen dat ze hun kinderen van school willen halen. Sommigen zijn zelf weggegaan met hun kind', zegt een ouder. 'We zijn bang dat ze de onveiligheid en spanningen van hun oude school meebrengen naar onze veilige school.' 

Geen extra maatregelen
De ouders hebben bij de Burgemeester Amersfoordtschool aangedrongen op extra veiligheidsmaatregelen, maar daar wil de school niet aan. 'Ik begrijp de zorgen maar het is belangrijk dat we met elkaar rustig blijven, alles in verhoudingen blijven zien. Ik zie geen enkelen reden voor maatregelen, en de politie deelt mijn mening', zegt directrice Marjolein van Triest.

Marjolein Moorman (PvdA) en Dilan Yezilgöz (VVD) maken zich ernstige zorgen over hoe het conflict doordringt op het schoolplein. 'We moeten ons eerst focussen op de veiligheid van de kinderen, hoe kunnen we dat doen? Dat moet nu echt gebeuren', zegt Yezilgöz. 'Maar de onderliggende vraag is natuurlijk hoe het toch in hemelsnaam kan dat je buitenlandse conflicten hier in Amsterdam kan uitvechten?'

abc5media_video_1