Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kunstschilder (85) moet na 13 jaar atelier uit: 'Dat ik dit nog moet meemaken op mijn leeftijd'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 september 2016, 00.31 uur

De 85-jarige kunstschilder Theo Hermans moet als het aan de gemeente ligt, na 13 jaar zijn atelier in Nes zo snel mogelijk verlaten.

'Mijn rust is verstoord'
Voorheen kreeg Theo naar eigen zeggen altijd drie maanden van tevoren te horen als hij moest verhuizen, nu was dat slechts een maand. Hierdoor zit hij al weken met de handen in het haar. Helemaal nu hij in in februari een expositie heeft en er nog veel moet gebeuren. Door de perikelen rond zijn atelier krijgt Hermans niets meer uit z'n vingers. Hij heeft al een tijd niks meer geschilderd. 'Mijn rust, ik vind hier mijn rust. Die is nu verstoord. Om te kunnen creëren moet ik geestelijke rust hebben. Die is nu verstoord', zegt Theo.

De schilderijen staan nu allemaal bij Theo thuis. 'Wat hier nu nog staat zijn schetsen. Ik slaap thuis tussen de doeken nu. Net zoals bij Van Gogh', aldus de kunstschilder. 

Verhuiskosten 
De ambtenaar die altijd zijn zaak afhandelde is volgens Hermans nu met pensioen. Theo denkt dat hij daarom pas een maand van tevoren te horen heeft gekregen dat hij plaats moet maken voor de huisartsenpraktijk. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat een maand opzegtermijn normaal is en dat Hermans ook nog eens uit blijk van goede wil 5000 euro verhuiskosten hebben geboden én een andere opslagruimte voor z'n kunst. 'Ze hebben mij niks verteld', reageert Theo. 'Over geld is helemaal niet gesproken. De vervangende ruimte is wel aangeboden. Maar achteraf gezien kon dat niet. Er was een smal trappetje. Dan kan ik niet met 200 schilderijen naar beneden. Dat beschadigt dan allemaal.'

Theo zegt niet boos te zijn over de situatie: 'Ik vind het heel vervelend. Dat ik het op mijn leeftijd - ik ben nu 85 - nog moet meemaken.' Een paar maanden respijt is alles wat Hermans wil, zodat hij rustig een goede plek kan vinden, met genoeg licht, waar hij weer ongestoord elke dag kan schilderen.

AT5 bezocht Theo Hermans eerder in zijn atelier voor het programma de Straten van Amsterdam. Deze uitzending terugkijken kan hier