Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester: 18 aangiftes van bedreiging Turkse Amsterdammers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 september 2016, 17.22 uur

In de stad is tot nu toe achttien keer aangifte gedaan van Turkse Amsterdammers die zich bedreigd voelen. Dit zijn onder meer bedreigingen aan het adres van Gülen-aanhangers of van bedrijven die aangifte hebben gedaan omdat ze op de zogenaamde Gülen-lijst staan.

Dit zei burgemeester Van der Laan donderdah tijdens de gemeenteraad na vragen van bezorgde raadsleden over de Turkse kwestie. Na de mislukte staatsgreep in dat land groeide de spanningen in de Turkse gemeenschap, ook in Amsterdam en vooral tussen voor- en tegenstanders van president Erdogan. Diezelfde nacht nog riep Erdogan zijn aanhang op om de straat op te gaan, aan die oproep werd ook in Amsterdam gehoor gegeven. Op het Mercatorplein, maar ook op de Dam verzamelden tientallen Turken zich. Aanhangers van Erdogan houden de beweging van de Turkse denker Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de staatsgreep van vrijdagavond.  Op social media gingen vrij snel lijsten rond van Turkse bedrijven en instellingen, die door Turken in de stad geboycot zouden moeten worden. Diverse instellingen gaven aan zelfs bedreigingen te hebben ontvangen.

Lees ook: Turks-Amsterdamse bedrijven bedreigd: 'On-Nederlands wat er gebeurt'

Van der Laan: 'Ik ben er minder van geschrokken dan de raadsleden. Als je kijkt naar het aantal aangiftes. Na zo'n coup barst het van de verwensingen naar elkaar, justitie kan daar vaak niet zo veel mee. De coup was op 15 juli, toen heb ik met diverse partijen gesproken en gezegd dat iedereen recht heeft op bescherming. Elke aangifte krijgt een serieus vervolg'.

Lees ook: Overleg over spanningen bij Turken na mislukte coup

'Bij de raadsleden hoor ik veel verontrusting, maar ik kan me voorstellen dat het nog erg meevalt aan de hand van achttien aangiftes', aldus de burgemeester.

Lees ook:  Gülen-symphatisant na zoveelste doodsbedreiging: 'Justitie moet in actie komen'

Van der Laan: tot nu toe 18 aangiftes gedaan van bedreigingen door Turkse Amsterdammers

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) September 1, 2016