Start van hoofdcontent

Stad

nl

Chaos op Raamgracht na dumpen beton: 'Ik ben een weekje weggegaan'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 september 2016, 19.31 uur

Afgelopen donderdag werden bouwvakkers aan de Raamgracht betrapt op het dumpen van beton in het riool. Waternet kwam meteen in actie, om verstoppingen te voorkomen.

De herstelwerkzaamheden zorgen voor veel lawaai. Ook heeft het verkeer heeft er last van: automobilisten kunnen al een week de gracht niet meer over. 'Beton in het riool is nooit goed. Gelukkig hebben we ze op heterdaad kunnen betrappen, waardoor we er snel bij waren. Met die hoop hebben we het met ons eigen materiaal nog proberen op te lossen maar het is al harder dan voorzien', zegt Daros Honselaar, toezichthouder bij Waternet.

Het lukt Waternet daardoor al een week niet om het beton te verwijderen. Bewoners zijn het spuugzat. 'Het is hartstikke mooi weer. We willen allemaal graag de ramen open. Veel mensen werken thuis. Die worden knettergek van die herrie', zegt een man. Een ander: 'Ik ben een weekje weggegaan. En ik ben waarschijnlijk niet de enige.'

Waterjet ingezet
Omdat het met de oude machine niet lukte, heeft Waternet vandaag de zogenoemde Waterjet gehuurd. Daar zijn er maar een paar van in Nederland. 'De Waterjet is een apparaat dat spuit onder nog een hogere druk dat beton los en laagje voor laagje wordt dat dan weggefreesd, gesneden eigenlijk', zegt Honselaar.

Waternet heeft veel kosten moeten maken om het beton te verwijderen. De verzekeraar kijkt nu naar de schade en welke aannemer er verantwoordelijk voor is. De ontwikkelaar van het pand laat weten uit te gaan van een ongeluk of een vergissing. Hij zegt heel blij te zijn dat het incident snel opgemerkt is.