Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers Amsteleiland moeten binnen drie weken weg

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 september 2016, 15.20 uur

De tientallen krakers die zich ophouden op het Amsteleiland, op de grens van Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel, moeten binnen drie weken weg zijn. Dat heeft de rechter bepaald.

De krakers zijn teleurgesteld over de uitspraak, zegt hun advocaat Emil Tamas tegen Het Parool. 'De rechter gaat snel. De waarde van de flora en fauna op het eiland is nog steeds niet goed onderzocht.' Volgens de krakers gaat de 'unieke natuur' voor altijd verloren als het eiland wordt gesaneerd en bebouwd. Ze zijn een petitie gestart om dit te voorkomen.

Lees ook: Krakers 'miljoenenenclave' wijken niet voor politie: 'We zijn met heel veel'

Het Amsteleiland, jarenlang een in onbruik geraakt bedrijventerrein, werd vorig jaar juli gekraakt. In 2009 werd het opgekocht door vastgoedondernemer Marco Krol, die er een -om met de krakers te spreken- 'miljoenenenclave' van wilde maken. Een wooneiland met kapitale villa's, 24-uurs bewaking en een conciërge. Maar dat plan flopte uiteindelijk.

Hypotheekverstrekker Propertize wil de grond nu van de hand doen en had daarom een kort geding tegen de krakers aangespannen. Het terrein is volgens een taxateur 250.000 euro meer waard zonder krakers. Bij een gedwongen verkoop zou het eiland zo'n 2,6 miljoen euro opleveren. Het eiland wordt op 20 oktober geveild.