Compilatie: Dam tot Damloop 2016

Zo'n 45.000 mensen hebben vandaag meegerend met de 32e editie van de Dam tot Damloop. Vanmorgen gingen de wedstrijdlopers van start, gevolgd door de amateurs. Bekijk hier een compilatie van de dag.

De afstand die moest worden afgelegd is 10 Engelse Mijl (16,1 kilometer). De wedstrijdlopers startten tussen 10.00 en 10.30 uur en finishten zo'n drie kwartier later.  Daarna gingen de recreanten van start.

Winnaar bij de mannen was, net als vorig jaar, Edwin Kiptoo. Maar met een eindtijd van 45 minuten en 25 seconden was hij wel wat langzamer dan vorig jaar. Bij de vrouwen kwam de Keniaanse Alice Aprot als eerste over de finish. Abdi Nageeye was de beste Nederlander.

De organisatie waarschuwde deze week de deelnemers voor een vrije warme editie van de Dam tot Damloop. Een deelneemster werd vlak voor de finish onwel en moest gereanimeerd worden. De 25-jarige Amsterdamse is overgebracht naar het VUmc. Ze ligt daar op de Intensive Care.

Uitputting
Het Rode Kruis kwam 359 keer in actie voor het behandelen van hardlopers. Ook zijn in totaal 22 mensen naar een ziekenhuis vervoerd. 'Maar daarbij ging het om minder ernstige klachten, zoals uitdroging en uitputtingsverschijnselen. Gezien de weersomstandigheden mogen we niet mopperen. Ik ben heel trots over hoe de dag is verlopen', aldus Jacques Loomans van de organisatie.

Lees ook: Laatste lopers Dam tot Damloop komen aan