Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdam biedt Haarlemmermeer hulp aan vanwege taxironselaars: 'Met wortel en tak uitroeien'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 september 2016, 19.40 uur

Verkeerswethouder Litjens heeft zijn hulp aangeboden aan de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt. Na het zoveelste incident vorige week met malafide taxichauffeurs moet er volgens de wethouder iets gebeuren.

De toeristen moesten vorige week 485 euro betalen voor een rit van zo'n 20 minuten. Toen zij dat weigerden, zette de chauffeur het weer op een rijden. Een van de inzittenden sloeg het raam van de auto in en uiteindelijk konden ze in de Van Effenstraat ontsnappen. Er moest nog wel 100 euro worden betaald. 

'Waarschuw in vroeg stadium'
VVD'er Cees Eenhoorn laat weten dat ronselaars harder moeten worden aangepakt: 'Wat mij betreft is het heel belangrijk dat er een aantal oplossingsrichtingen worden gekozen. We willen preventie. Dat betekent dat toeristen in een vroegtijdig stadium moeten worden gewaarschuwd: jongens ga alleen mee met een officiële Schipholtaxi. Dat betekent ook harde aanpak van de ronselaars die zich in de hal bevinden. En het betekent dat de chauffeurs die zich hier aan schuldig maken in Amsterdam hard moeten worden aangepakt.'

Lees ook: Toeristen vast in taxi tijdens ritje voor 485 euro: 'We schreeuwden om hulp'

Litjens vertelde vandaag dat hij contact heeft opgenomen met de burgemeester van Haarlemmermeer: 'Dat is niet omdat ze niet genoeg doen. Maar omdat wij merken, in Amsterdam zelfs al, dat het een lastig dossier is. Het taxidossier is nooit een makkelijk dossier geweest.'

'Slecht voor imago'
Juist omdat het zo'n lastige zaak is, die ook afstraalt op Amsterdam, wil de gemeente de samenwerking aan gaan. En dat moet nog voor het einde van het jaar. 'We moeten er echt voor zorgen dat dit soort misstanden zo snel mogelijk worden uitgeroeid met wortel en tak. Dit is slecht, slecht voor de behandeling van mensen, ze horen niet zo behandeld te worden als ze naar Amsterdam komen. Het is heel slecht voor het imago van Schiphol en heel slecht voor het imago van Amsterdam en dat willen we niet', besluit Litjens. 

Lees ook: VVD denkt aan paniekknop in taxi's