Start van hoofdcontent

Stad

nl

Woonbootbewoners Amstel gaan nergens heen: 'Het zijn gewoon woonhuizen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 september 2016, 19.03 uur

De woonbootbewoners aan de Amstel zien weinig in een verhuizing naar de Houthavens. Wethouder Water Udo Kock betreurt het dat woonboten veelal het zicht op de Amstel ontnemen en stelde in Park Politiek een vrijwillige verhuizing voor.

Met minder boten en verbeterde fiets- en wandelpaden moet er aan de Weesperzijde een nieuw recreatiegebied ontstaan. De gemeente gaat daarover binnenkort in gesprek met woonboot-eigenaren. 

Vrije plekken
Op verschillende plekken van de Weesperzijde zie je eigenlijk bijna niets van de rivier die de stad zijn naam gaf. En dat is eigenlijk zonde vindt wethouder Kock. Hij hoopt woonboten te verleiden tot een verhuizing, zei hij in AT5's Park Politiek. 'Er komen wat plekken vrij in de Houthavens. We gaan kijken of we op vrijwillige basis in overleg kunnen treden met die woonbootbewoners op de Amstel. We gaan vragen of een aantal van hen op vrijwillige basis zou willen verhuizen naar de Houthavens, ook een prachtig gebied.'

Lees ook: Wethouder Kock ziet woonboten Amstel liever verdwijnen

'Vrijwillige basis'
Maar veel woonbootbewoners zien niks in de ideeën van de wethouder. 'Het is wel een beetje lastig he? Iemand die lekker in een huis woont in een keer zegt: mensen mensen die ook in een lekker huis wonen moeten maar vertrekken. Alsof een woonboot geen huis is. Op vrijwillige basis, dat is fijn. Ik zal hem ook vragen om vrijwillig naar IJburg of naar de Houthavens te vertrekken', zegt een bewoonster van een van de boten. Een andere bewoner verlaat het plekje aan de Amstel ook liever niet. 'Ik ben bekend met de Houthavens, maar ik ben wel verliefd geworden op het plekje waar ik momenteel lig. Ik zou hier niet 1-2-3 weg willen', zegt hij.

Jammer
Voorlopig weinig animo dus om naar de Houthavens te verkassen. Verschillende gebruikers van de groenstrook langs de Weesperzijde snappen aan de andere kant wel het punt van de wethouder. 'Je ziet heel weinig van de Amstel en dat is heel jammer.' Daar is een van de woonbootbewoners het ook mee eens. 'Ik vind het heel fijn dat er mooie plekken zijn waar je met z'n allen ook weer naar de Amstel kunt kijken. Dat snap ik ook. Maar we hebben het hier over huizen die al heel lang liggen. Waarvoor vergunningen zijn afgegeven en waarvoor is betaald, het zijn gewoon woonhuizen.

Wethouder Kock zegt zeker niet bij voorbaat te willen opgeven. 'Verandering is altijd lastig. Maar als je van tevoren al zegt: het gaat niet lukken, dan gaat het zeker niet lukken, want dan ga je het niet proberen.' Geld om de woonboten op te kopen is er niet.