Start van hoofdcontent

Stad

nl

Erdogan-advocaat Robert Amsterdam: 'Gülenorganisatie is gigantische 'false flag'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 september 2016, 21.16 uur

Robert Amsterdam, de Canadese advocaat die veertien maanden geleden werd ingehuurd door Turkije, breidt zijn onderzoek naar de Gülen-beweging uit naar Nederland en Amsterdam.

Amsterdam, die kantoor houdt in Washington D.C., bevestigt de berichtgeving in de Telegraaf vanochtend. 'Het onderzoek naar Gülen is wereldwijd gaande. In Afrika, de Verenigde Staten, Canada. Ik zou erg verrast zijn als de uitkomst van het onderzoek in Nederland anders zou zijn.' Hier zal een Nederlands advocatenkantoor het onderzoek uitvoeren, zegt Amsterdam. Maar hij wil niet kwijt wie dat precies zijn.

False Flag
De advocaat is er zeker van dat de Gülenbeweging achter de coup in Turkije zit. Hij zegt ook dat de organisatie de grootste 'false flag' ter wereld is. Een criminele organisatie die zo ontworpen is dat het lijkt alsof er een heel ander doel gediend wordt. Amsterdam: 'In het onderzoek in opdracht van Turkije hebben we witwassen en fraude geconstateerd, vastgoeddeals en andere zaken. 'It's massive.'

Onrust
De geestelijke Fethullah Gülen wordt door president Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de mislukte coup van afgelopen zomer.  Hij woont in Pennsylvania, Verenigde Staten. Sinds de coup is er veel onrust rond organisaties die onderdeel zouden zijn van de Gülenbeweging, ook wel Hizmet genoemd. Ook in Amsterdam er veel te doen over de zogeheten Gülenscholen. Daardoor werden honderden kinderen door hun ouders van die scholen afgehaald.