Start van hoofdcontent

Stad

nl

Auto van daders liquidatie Elco Gjaltema gehuurd in Denemarken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 september 2016, 08.41 uur · Foto: Facebook.com

De auto die in februari van dit jaar is gebruikt bij de liquidatie van de 36-jarige Elco Gjaltema blijkt een week voor de moord te zijn gehuurd op de luchthaven van Kopenhagen.

Lees ook: Man doodgeschoten aan Oostelijke Handelskade: 'Ik hoorde plop, plop, plop

De witte Audi A6 werd op 9 februari gehuurd in Denemarken en is vervolgens door iemand via Hamburg naar Nederland gereden. Volgens de politie zaten er twee mannen in de auto op het moment van de liquidatie, op 17 februari van dit jaar. De bijrijder is waarschijnlijk de schutter geweest. De auto werd kort na de schietpartij brandend gevonden in Duivendrecht.

Sporen veiliggesteld
Omdat de in brand gestoken Audi snel geblust kon worden, kon de politie behoorlijk wat sporen veiligstellen. Zo is onder andere een plastic petfles gevonden die vermoedelijk was gevuld met een brandbare vloeistof waarmee de witte Audi werd aangestoken. De fles is op sporen onderzocht. De resultaten van dat onderzoek worden momenteel nader bekeken door het rechercheteam.

Lees ook: Vergismoord Gjaltema uitgesloten: 'Doodgeschoten Amsterdammer was actief crimineel'

Al eerder vandaag bevestigde de politie dat Elco Gjaltema geen slachtoffer is geworden van een persoonsverwisseling. Uit onderzoek van de recherche blijkt dat Gjaltema actief was in het
 criminele circuit. Wat de exacte aanleiding is voor zijn dood is nog onduidelijk. 

Mislukt drugstransport?
Geruchten doen de ronde dat Gjaltema betrokken zou zijn bij
 een mislukt drugstransport. Gjaltema zou bij dat transport hebben bemiddeld, waarop verschillende soorten drugs zaten, zoals cocaïne en pillen. De partij van veertig kilo arriveerde niet in Engeland en bleek onvindbaar. De drugsbende zou van Gjaltema douane- en ladingspapieren hebben geëist.

Omdat hij deze niet kon tonen, werd hij ervan verdacht de drugs geript te hebben. Zijn dood zou hiervoor een vergelding zijn geweest.