Start van hoofdcontent

Stad

nl

Planoloog: 'Amsterdam moet snel groeien naar twee miljoen inwoners'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 februari 2019, 20.06 uur

Planoloog Zef Hemel vindt dat Amsterdam voller moet. Om aan te kunnen haken bij de rest van de wereld is het noodzakelijk dat de stad snel groeit tot wel twee miljoen inwoners. Momenteel zijn dat er bijna 840.000.

De trend die in 1975 rond de Nieuwmarkt is ingezet, moet de stad volgens Hemel vasthouden. Toen werden er voor het eerst sinds 50 jaar weer grote appartementencomplexen in het centrum gebouwd. 'Je moet je realiseren dat toen dit bevochten werd, toen bouwde Nederland de Deltawerken, de IJsselmeerpolders werden droog gelegd, het autosnelwegennet werd gebouwd. Dus dat deden we wel, maar een stad bouwden we niet meer', zegt de planoloog.

'Pas je aan aan de grote wereld'
Volgens Hemel moeten we uitkijken dat de stad niet weer in het slop raakt en gewoon stevig door blijven ontwikkelen: 'Dat minuscule Amsterdammetje wordt helemaal platgewalst door de liefhebbers, de toeristen. Maak het nou groter, pas je aan aan de grote wereld.'

De oplossing van de planoloog? Dicht bij elkaar bouwen: 'Dat voelt gewoon beter dan heel ver uit elkaar in het groen. Je hebt niet zo veel groen nodig. Maak nou een echte stad, en maak echte natuur.' Die natuur moet dan buiten Amsterdam komen.

'Profiteer maximaal'
Volgens Hemel doen mensen net alsof ze gelukkiger zijn in een doorzon- of rijtjeswoning: 'Maar ik schat dat mensen nu echt graag in de stad willen wonen en ik vergis me volgens mij niet. De verstedelijking van Amsterdam, de snelle groei is echt onvermijdelijk. Je kan je er tegen verzetten, maar het is veel verstandiger om erin te stappen en er maximaal van de profiteren.'

Meer ideeën zijn te lezen in Hemels gisteren gepubliceerde boek 'De toekomst van de stad'.