Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse voetballers beschuldigd van matchfixing in Finland

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 september 2016, 09.26 uur · Foto: Bram van Damme

Twee voetballers uit Amsterdam worden in Finland verdacht van betrokkenheid bij matchfixing. Het gaat om oud-Ajacied Derwin Martina en Ayoub Ait Afkir, die tegenwoordig onder contract staan bij derdedivisieclub Atlantis FC uit Helsinki.

Behalve Martina en Ait Afkir worden er nog twee Nederlandse spelers van Atlantis FC beschuldigd van matchfixing. Het gaat om Salah Hamza en Irvingly van Eijma, bevestigen de Finse voetbalbond en politie aan De Telegraaf. Ze zouden 'met opzet onder hun niveau hebben gepresteerd', schrijft de krant. Op die manier werden twee wedstrijden gesaboteerd.

Maffiaserie

'Volslagen onzin', noemt Martina de beschuldigingen. In een geval zou er sprake zijn geweest van een collectieve offday. Bij de andere verdachte wedstrijd ging het volgens Martina om een voedselvergiftiging door bedorven kip. 'We werden allemaal ziek. Daar hebben we ook een doktersverklaring van'. Er ligt overigens nog geen officiële aanklacht tegen de vier.

Lees ook: PSV-fan stapt naar politie om goedkope penalty Ajax: 'Dit is matchfixing'

Een van de onderzoekers zegt dat het 'op dit moment niet uit te sluiten valt' dat de genoemde spelers zich inderdaad schuldig hebben gemaakt aan matchfixing. 'De spelers zijn te goed om in de derde divisie van het Finse voetbal te spelen. En dat voor een beperkt salaris. Dat is een bekend scenario als het gaat om matchfixing'.