Ajax boekt zege met Europees perspectief

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 september 2016, 23.17 uur

Ajax heeft donderdagavond ook de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League gewonnen.

De Amsterdammers boekten voor eigen publiek een zwaarbevochten zege op Standard Luik (1-0). Kasper Dolberg maakte in de 29e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd.

Ajax leidt de poule me twee punten voorsprong op Celta de Vigo, de tegenstander in de komende twee Europese duels. Standard Luik (op vijf punten) en Panathinaikos (op zes punten) zijn al snel op grote achterstand beland.

Trainer Peter Bosz durfde het aan om ook tegen een opponent van het kaliber Standard Luik met Lasse Schöne als verdedigende middenvelder en Daley Sinkgraven als linksback te beginnen. Want als wij de bal hebben dan kunnen zij niet aanvallen, herhaalde hij een oude wijsheid van Johan Cruijff. Beide spelers slaagden aanvankelijk voor een nieuwe test op een positie waar ze tot voor kort niet eens aan dachten. Maar toen Ajax het na een klein uurtje steeds lastiger kreeg moest Schöne plaatsmaken voor Jairo Riedewald.

Ajax heeft door de zege al vroeg in de groepsfase een mooi uitzicht op een verblijf in de Europa League na de winterstop. Het verschil met nummer twee Celta de Vigo bedraagt twee punten. Standard Luik en Panathinaikos staan al op forse achterstand.

Ajax nam al snel het initiatief en zag Davy Klaassen in kansrijke positie op doelman Jean-François Gillet stuiten en Davinson Sánchez rakelings naast schieten. In de 29e minuut was wel raak toen Bertrand Traoré spits Kasper Dolberg succesvol wegstuurde. De Deense tiener, volgens zijn trainer nog niet rijp voor drie hele wedstrijden in de week, schoot beheerst raak (1-0). Even voor rust sneed Traoré opnieuw door de defensie van de tienvoudig kampioen van België maar kreeg Dolberg de bal net niet bij Klaassen.