Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM eist in hoger beroep zes jaar cel voor plannen brute woningoverval Amstelveen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 september 2016, 22.45 uur · Foto: Martin Damen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep zes jaar cel geëist tegen Rob Z. voor een gewelddadige overval op zijn voormalige schoonouders. Bij de overval in februari 2014 werd een bejaard echtpaar vastgebonden en gekneveld en werd voor bijna negen ton aan sieraden en kunst buitgemaakt.

Z. wordt gezien als initiatiefnemer van de roof. Hij zou terwijl hij in de cel zat in de Yellowstone-zaak de opdracht hebben gegeven om zijn ex-schoonouders te beroven. Hij zou uit zijn geweest op sieraden en erfstukken van zijn overleden vrouw, de dochter van het bejaarde stel. 

Z. werd eerder tot vier jaar cel veroordeeld voor de overval. Daartegen ging het OM in hoger beroep, omdat het vindt dat Z. medepleger is van de overval. Een 28-jarige medeverdachte hoorde zeven jaar tegen zich eisen. Hij zou eerst geprobeerd hebben om de spullen door middel van inbraak te stelen. Toen dat niet lukte, heeft hij het plan opgeschaald en anderen erbij betrokken. Tegen de overige verdachten werden celstraffen van zes en vijf jaar geëist.

'Nieuw staaltje van brutaliteit'
Het lukte de overvallers uiteindelijk niet om de gestolen spullen te verkopen. Zij gingen vervolgens over op een 'nieuw staaltje van brutaliteit en cynisme'. De slachtoffers konden hun spullen voor drie ton terugkopen. Een deel van de buit werd aan de deur van de woning gehangen, om op die manier om geld te vragen voor de rest van de goederen. 

Het echtpaar werd thuis overvallen. De 77-jarige vrouw werd de trap op gesleurd, gekneveld en hardhandig naar de kluis getrokken. Haar 81-jarige man, ernstig hartpatiënt, werd ook overmeesterd en gekneveld.