Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dief Van Goghs bekent na 14 jaar: 'Ik ging lachend dat touw af'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 oktober 2016, 01.15 uur

De veroordeelde crimineel Octave Durham geeft toe dat hij in 2002 twee Van Goghs heeft gestolen uit het Van Gogh Museum. Durham is voor de kunstroof veroordeeld, maar had de diefstal altijd ontkend.

Durham geeft de roof toe in de documentaire van journalist Vincent Verweij. In fragmenten van de documentaire, die gisteravond te zien waren bij Pauw, legt Durham uit hoe hij destijds te werk ging.

'In de voorverkenning heb ik gekeken hoe de schilderijen hingen. Ze hingen met haakjes die door de muur gingen. Oogjes aan het schilderij gingen daaroverheen met schroefjes erop, zodat je ze niet in een keer van de muur af kon halen.' Hij had echter ontdekt dat de muren van een soort gips waren. 'Ik wist, die trek ik met mijn handen eraf. Niet met een breekijzer, want ik moest rekening houden dat ik niet door de schilderijen zou scheuren of breken.'

De dief wist de politie om de tuin te leiden, door een ladder neer te zetten. Zelf ging hij er via een touw aan een vlaggenmast aan de andere kant van het museum vandoor. 'Ik had maar drie minuten. Ik wist dat ze bij die ladder zouden gaan staan. Ik ging lachend dat touw af, want ik wist dat de politie aan de verkeerde kant zou staan.'

Teruggevonden
De werken, Zeegezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen werden teruggevonden bij een Italiaanse maffiabende. Het betreft leden van de clan Amato-Pagano, die zich bezighoudt met internationale drugshandel. Het Van Gogh Museum had niet verwacht de werken ooit nog terug te zien.

De documentaire komt naar verwachting volgend jaar op televisie.