Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Cillessen: 'Te sociaal geweest bij Ajax'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 oktober 2016, 10.52 uur

Oud-Ajacied Jasper Cillessen is naar eigen zeggen 'te sociaal' geweest in zijn laatste weken als keeper bij Ajax.

'Regelmatig heb ik mezelf afgevraagd hoe het kwam dat ik niet in goede doen was. Ik keek te veel naar andere dingen in plaats van naar mijn eigen ontwikkeling. Ik probeerde fouten van anderen op te lossen', zegt Cillessen tegen Metro over zijn laatste weken bij Ajax. 'Het is leuk hoor, om tactische dingen uit te leggen, maar tijdens een wedstrijd kan dat eigenlijk niet. Ik wilde medespelers beter maken, terwijl ik eigenlijk zelf eerst beter moest worden. Achteraf gezien ben ik veel te sociaal geweest.'

'Lekker in mijn vel'
Cillessen concentreert zich nu meer op zijn eigen ontwikkeling. 'Het is natuurlijk niet zo dat ik dat helemáál niet meer doe. Maar uiteindelijk gaat het om mij, dus moet ik egoïstischer zijn. Daar heb ik het met mijn mental coach en Oranjekeeperstrainer Frans Hoek over gehad en in Barcelona is dat allemaal op zijn plek gevallen. Ik maak me nu veel minder druk om randzaken. Ik voel me veel frisser en fitter. En ik ben minder snel geïrriteerd, omdat ik lekker in mijn vel zit', zegt de keeper in Huis ter Duin, het spelershotel van Oranje.

Hotelkamer
Na het vertrek naar FC Barcelona zat de doelman de eerste dagen in een luxe hotelkamer, geregeld door de Catalaanse club. Maar zo'n hotel midden in de stad was hem te druk. 'Ik kom natuurlijk wel uit Groesbeek. Dan moet je niet in het centrum van Barcelona gaan wonen, mij te druk. Amsterdam vond ik al druk, maar dit is nog extremer', zegt Cillessen. Hij huurde daarna zelf een vakantie-appartement op een kwartiertje rijden van de club. Eind deze maand kan hij in zijn eigen gekochte huis gaan wonen.

Vrijdag speelt het Nederlands Elftal een WK-kwalificatieduel in de Rotterdamse Kuip tegen Wit-Rusland. Of Cillessen daar zal worden opgesteld als keeper moet nog blijken.