Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook medici voor vuurwerkverbod: 'Jaarwisseling mag geen slagveld worden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 oktober 2016, 19.39 uur

Stop met de verkoop van consumentenvuurwerk en laat gemeenten op 31 december een vuurwerkshow organiseren. Daarvoor pleiten de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgie (NVPC) en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

Zij reageren op de uitkomst van een enquête uitgevoerd door AT5 onder 371 Amsterdammers. Daaruit blijkt dat ruim de helft van de Amsterdammers (53 procent) voor een verbod op consumentenvuurwerk is. Zij willen dat alleen gemeentelijke vuurwerkshows nog worden toegestaan.

Lees ook: Liever een gemeentelijke vuurwerkshow: meeste Amsterdammers voor verbod op vuurwerk

De plastisch chirurgen (NPVC) zijn blij met de uitkomst van het onderzoek. Zij zien jaarlijks 'heel veel' ernstig letsel door vuurwerk en hopen dat het onderzoek 'bijdraagt aan een snelle besluitvorming wat betreft het verbieden van consumentenvuurwerk'.

Slagveld
Volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) ervaren steeds meer burgers overlast van consumentenvuurwerk. Oogarts Tjeerd de Faber ziet dat de mening over vuurwerk in de maatschappij 'begint te kantelen'. 'Dit blijkt ook uit uw onderzoek', zegt hij. Ook hij zou het liefst een professionele vuurwerkshow zien. 'De jaarwisseling is een feestje en moet niet een slagveld worden. Helaas vallen er iedere jaarwisseling te veel slachtoffers waarvan de helft omstanders zijn die zelf geen vuurwerk afsteken'.

De Faber voorspelt dit jaar tussen de twee- en driehonderd slachtoffers, waarvan er tien tot vijftien ogen blind zullen eindigen. 'Dat kan niet de bedoeling van een feestje zijn'.

Peter de Neef