Start van hoofdcontent

Stad

nl

Belangenvereniging: geen parkeerboetes voor rij-instructeurs tijdens lesgeven

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 oktober 2016, 20.08 uur

Rij-instructeurs die hun leerlingen leren inparkeren en daarna even stilstaan riskeren in Amsterdam een parkeerboete. Volgens de belangenvereniging voor rijscholen VRB krijgen zij regelmatig berichten van docenten die beboet zijn tijdens het lesgeven.

Ook de Amsterdamse rijleraar Majed overkwam het de laatste maand al twee keer: 'Eén keer kreeg ik de boete bij het ROC. Ik stopte daar om mijn leerling in te laten stappen. Ik wist helemaal niet dat ik gescand werd. Later kreeg ik een boete en die moest ik betalen.' De rij-instructeur diende tevergeefs bezwaar in.

'Amsterdams probleem'
Volgens VRB komt het beboeten van instructeurs vaker voor, en is het zelfs een 'Amsterdams' probleem. 'Wij krijgen regelmatig klachten van onze leden die in Amsterdam werken. Ze krijgen een bekeuringen omdat ze even op een parkeerplaats staan zonder dat daarvoor betaald wordt', zegt Peter van Neck van de belangenvereniging.

Parkeercontroleurs 
De bedoeling van het systeem is dat wanneer een geparkeerde auto gescand is, hij vijf minuten later nog een keer gescand wordt. Als er daarna nog twijfel is of het om een niet-betaalde parkeeractie gaat, moeten er parkeercontroleurs ter plaatse poolshoogte gaan nemen van de situatie. 'Als ze dan zien dat ze met een leerling in de auto zitten dan kunnen ze toch even uitleggen wat er aan de hand is? Maar daar schijnt dus een beetje de hand mee gelicht te worden', vindt Van Neck.

VRB pleit voor een soepeler beleid voor rij-instructeurs: 'De tweede partij, de jongens met de scooters, moet het controleren of er ook daadwerkelijk een overtreding wordt gemaakt.' De gemeente laat weten de zaak verder uit te willen zoeken. Daarnaast willen ze met de branche in gesprek.