Start van hoofdcontent

Stad

nl

Na pooiers nu ook zes klanten van minderjarige prostituees Diemen vervolgd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 oktober 2016, 19.20 uur

Zes mannen worden vervolgd omdat ze betaalde seks hebben gehad met minderjarige prostituees. De drie jonge meisjes werden door vier pooiers uitgebuit in onder meer een studentenwoning in Diemen en een woning in Zaandam.

Het is voor het eerst dat het Openbaar Ministerie in Amsterdam naast de pooiers nu ook de klanten van minderjarige prostituees gaat vervolgen. Het gaat om mannen in de leeftijd van 25 tot 50 jaar oud. Zij kwamen in beeld in het onderzoek naar de uitbuiting van de drie meisjes, in die zaak zijn vorig jaar vier pooiers veroordeeld tot straffen van anderhalf tot drie jaar cel

Lees ook: [Video] Moeder zag seksadvertenties eigen dochter

De zes verdachten werden in oktober vorig jaar al aangehouden, lange tijd was het niet nog duidelijk of het OM hen ook daadwerkelijk ging vervolgen. Zij moeten zich volgende week voor de rechtbank verantwoorden. De zaak kwam aan het licht toen de politie tijdens een onderzoek stuitte op profielen op kinky.nl. Een meisje bleek pas zeventien jaar oud. Later werd ook een vijftienjarig meisje opgespoord. 

 abc5media_image_1

Kwetsbare meisjes: Verslaafden, zwakbegaafd, tienermoeders
De drie meisjes waren elk nog geen achttien jaar oud op het moment dat ze in contact kwamen met de zes mannen. 'Het zijn Nederlandse meisjes met een buitengewoon zwakke achtergrond en een heel dramatische jeugd', zei het OM vorig jaar al. 'Denk aan verslaving, tienermoeders, zwakbegaafdheid, uithuiszetting. Meisjes die in de samenleving tussen de wal en het schip zijn gevallen.'

Het vervolgen van klanten, het is een nieuwe tactiek om loverboypraktijken en andere vormen van illegale prostitutie aan te pakken. Dat gebeurde voor het eerst in het Limburgse Valkenburg, daar werd een minderjarig meisje binnen korte tijd gedwongen tot seks met tientallen mannen. Maar het brengt ook risico's met zich mee, twee verdachten in de Limburgse zaak pleegden zelfmoord toen duidelijk werd dat ze voor de rechter moest verschijnen. 

Lees ook: [Video] CDA wil celstraf voor prostitutieklanten minderjarige meisjes Diemen