Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Optreden jihad-expert op Brainwash Festival om veiligheidsredenen afgelast

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 oktober 2016, 23.18 uur · Foto: Twitter: @BrainExplainers

Het optreden van jihad-expert Montasser Alde'Emeh op het Brainwash Festival gaat vanavond om veiligheidsredenen niet door.

Begin deze maand verscheen het nieuwe boek 'De weg naar radicale verzoening' van Alde'emeh. De aanleiding voor het afzeggen van het optreden is volgens festivaldirecteur Ted Tettero de reacties die de schrijver op het boek heeft gekregen. Brainwash Festival zegt begrip te hebben voor het besluit van Alde'emeh en zijn uitgever.  

Het Belgische tijdschrift Knack schreef eerder dat de Islamitische Staat (IS) op zoek is naar Alde'emeh. Dat zou blijken uit berichten die Alde'emeh via de sms-dienst Whatsapp ontving van een Syrisch telefoonnummer gelinkt aan Belgische jihadi's.

Een woordvoerder van de burgemeester laat in een reactie weten: 'De gemeente en de politie zijn niet betrokken geweest bij het besluit. Dit is een beslissing geweest die door het management van de spreker tijdens het festival aan de organisatie is medegedeeld. Wij respecteren het besluit, maar hadden ons ook in dit geval met de organisatie van het festival en de politie graag tot het uiterste willen inspannen om het optreden door te kunnen laten gaan zoals gepland.'

Om veiligheidsredenen gaat mijn optreden van vanavond niet door. Bedankt voor jullie begrip. #brainwashfestival #BW16 https://t.co/XRXKVzj5uO

— Montasser AlDe'emeh (@___Montasser___) 15 oktober 2016