Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kunstwerk Theophile de Bockstraat mag niet van rechter

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 oktober 2016, 09.49 uur

Het kunstwerk Westland Wells op het 'koeienveldje' aan de Theophile de Bockstraat mag er ook van de rechter niet komen.

Dar schrijft De Telegraaf. Bewoners rondom de Theophile de Bockstraat hadden begin dit jaar hun zorgen geuit over het kunstwerk van Femke Schaap. 'Er komen voor de beeldvorming drie grote betonnen kunstwerken met drie grote masten waar videoprojecties op geschenen wordt. En dat gedurende de hele nacht en dat gedurende 20 jaar', vertelde buurtbewoonster Angela Schenk in februari.

Kinderen in gevaar
Voornamelijk de veiligheid van de kinderen zou in gevaar komen, vertelde bewoners: 'We hebben hier op het fietspad regelmatig aanrijdingen gehad. Het kunstwerk is bedoeld om op te spelen. We hebben er mensen naar laten kijken en die zeggen dat de kinderen er konden stikken. Dat is nu enigszins aangepast maar de kinderen kunnen er nog steeds opklimmen en vanaf donderen.'

Bezwaren
Nadat het kunstwerk werd aangekondigd kreeg stadsdeel Zuid meer dan honderd bezwaren binnen. In eerste instantie had stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel lak aan de klagende bewoners, volgens hem was de een onveilige situatie niet aan de orde. Later ging het stadsdeel toch mee in de bezwaren van omwonenden. Het kunstwerk werd afgezegd.

Rechter
Het afzeggen van het kunstwerk was tegen het zere been van Schaap aan. Zij besloot naar de rechter te stappen. De rechter verwierp de eisen van de kunstenares. Volgens het oordeel van de rechtbank is de plaatsing van het kunstwerk niet afdwingbaar.

Andere locatie
Capel zegt te betreuren dat Schaap naar de rechter is gestapt. Hij hoopt dat het stadsdeel met de kunstenares om de tafel gaat om een alternatieve locatie aan te wijzen voor het kunstwerk.