Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Huizen in de stad massaal opgekocht en doorverhuurd aan expats'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 december 2016, 16.39 uur

Steeds meer huizen in de stad worden opgekocht om daarna verhuurd te worden aan expats. Alleen al vorig jaar vestigden 140 nieuwe buitenlandse bedrijven zich in de stad. Het personeel komt vaak uit het buitenland en dat zorgt ervoor dat de verhuur aan expats momenteel enorm lucratief is.

Ook vandaag waren weer tientallen expats op huizenjacht. Zo'n tien tot vijftien rondleidingen geeft makelaar Emran Küçük per dag. Zoals hier in Zuid aan het Finse stel Oskari en Sini. Prijzen van ruim 3000 euro per maand zijn niet ongewoon. 

Kopen en verhuren
De zaken gaan dan ook goed bij het bedrijf dat bemiddelt tussen eigenaren en huurders. 'Vooral de zomer was ontzettend druk. We konden het bijna niet meer aan', zegt Küçük. De interesse van toekomstig vastgoedeigenaren om huizen te verhuren is dan ook groot. 'We krijgen dagelijks telefoontjes van personen die een woning willen gaan kopen om die daarna te gaan verhuren. En alle vrije sectorwoningen in Amsterdam en Amstelveen beginnen rond 1400-1500 euro.

Hoge prijzen
'Wanneer je iets hebt gevonden moet je er snel bij zijn', zegt de Finse expat Oskari. 'Ik moet zeggen dat de prijzen nogal hoog zijn.' Bijvoorbeeld een appartement van 85 vierkante meter aan de Nassaukade kost 1850 euro. Voor een appartement van 130 vierkante meter aan de Cornelis Anthoniszstraat wordt maandelijks 3250 euro gevraagd.

Brexit
Door de vele expats wordt het nog meer dringen voor Amsterdam op de huizenmarkt. En het toekomstige vertrek van Groot-Brittannië uit de EU kan dit nog wel eens aan gaan jagen. Küçük: 'We hebben al vernomen Japanse bedrijven die overwegen naar Amsterdam te komen. En dan zal de aanvraag natuurlijk meer zijn. De huurprijzen zouden nog hoger kunnen worden als het eenmaal zover is.'

Expats kunnen de hoge huren ook betalen doordat ze veel minder inkomstenbelasting hoeven af te dragen. Diverse partijen in de Tweede Kamer willen deze lucratieve regeling overigens afschaffen.

Onwenselijk
GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink laat in een reactie weten de situatie 'Bizar en onwenselijk' te vinden. Hij wil dat het stadsbestuur actie gaat ondernemen.