Start van hoofdcontent

Stad

nl

Proef met PrEP: bijna iedereen beschermd tegen hiv, twee deelnemers toch besmet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 oktober 2016, 16.52 uur

Uit een evaluatie van de GGD van de proef met de hiv-remmende PrEP-pil, blijkt dat bijna alle deelnemers beschermd zijn tegen hiv. Twee deelnemers zijn toch besmet geraakt.

Vorig jaar startte de GGD een proef waar 376 mensen aan deelnemen. PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. Van de eerste 200 deelnemers zijn de resultaten bekend. 

Hiv-infectie
Uit een evaluatie na een jaar gebruik van PrEP blijkt dat de meeste deelnemers aan de proef beschermd zijn tegen hiv. Twee deelnemers bleken toch een hiv-infectie te hebben opgelopen. De eerste persoon was wel gestart met PrEP maar ook weer gestopt. Enkele maanden later kreeg deze deelnemer klachten en werd een acute hiv-infectie vastgesteld. Bij de tweede deelnemer werd een hiv-infectie vastgesteld na een aantal maanden dagelijks PrEP-gebruik.

Controle
'Dat PrEP niet voor de volle 100 procent beschermt tegen een hiv-infectie was al bekend uit onderzoeken', aldus de GGD. 'Ook weten we dat het belangrijk is dat je PrEP trouw slikt. Daarentegen: als je PrEP niet inzet, dan zou je een veelvoud aan hiv-infecties zien bij mensen met een verhoogd risico op hiv. Omdat er altijd nog een klein risico op een hiv-infectie bestaat, worden deelnemers doorlopend gewezen op het belang van het gebruik van condooms naast PrEP, ook om soa te voorkomen. Daarnaast toont dit aan hoe belangrijk het is dat PrEP gebruikers regelmatig worden gecontroleerd.'

Volgens de GGD zijn de infecties door middel van de driemaandelijkse controle snel opgespoord en behandeld en is overdracht naar andere personen zoveel mogelijk voorkomen.

Lees ook:  GGD Amsterdam start proef met omstreden hiv-medicijn PrEP