Start van hoofdcontent

Stad

nl

Trimbos waarschuwt: levensgevaarlijke xtc-pillen in omloop

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 oktober 2016, 00.31 uur

Er zijn xtc-pillen aangetroffen met een hoge dosis van de stof PMMA. Zo hoog dat het dodelijk zou kunnen zijn. Het gaat om een roze pil met aan beide zijden een superman logo.

Dit bevestigt het Trimbos-instituut naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. Om hoeveel pillen het gaat is niet duidelijk. Volgens het Trimbos is er morgen meer duidelijk over de herkomst van de pillen, maar willen ze nu al waarschuwen. Dit in verband met het Amsterdam Dance Event (ADE). De pil is ontdekt op een testservice. Waar precies is niet bekend. Na het ontdekken van de pil is er een landelijke waarschuwing uitgegaan.  

Red alert
PMMA kan leiden tot dodelijke oververhitting, hart-, lever-, en nierfalen. Het Trimbos-instituut geeft daarom een ‘red alert’ af. Gebruikers die in het bezit zijn van deze pillen worden opgeroepen om ze, eventueel anoniem, aan te bieden bij de testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). 

Effecten
Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden, waardoor de gebruiker de illusie kan hebben met een 'lage dosis' MDMA van doen te hebben en een hoeveelheid bijneemt. Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen, kunnen dan ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur.

Er komt vanavond nog een extra actie op gang. Zo worden er onder meer posters gedrukt en worden clubs waar ADE-feesten worden gehouden gebeld, zo meldt woordvoerster Floor van Bakkum van Jellinek. De pil lijkt op de superman-pil die in 2014 opdook. 'Hij heeft dezelfde hoeveel PMMA en hij ziet er ook hetzelfde uit. Dus het lijkt op dezelfde batch, maar dat weten we niet zeker', zegt Van Bakkum.