Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Airbnb lijkt in te binden in New York

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.22 uur

Amsterdam is bepaald niet de enige stad in de wereld die worstelt met verhuursite Airbnb. In New York ligt een wet op tafel die het verhuren van complete woningen verbiedt. Airbnb bindt nu flink in.

De wet, die nog ondertekend moet worden door de gouverneur, maakt het voor de stad New York mogelijk om mensen die hun hele woning via Airbnb aanbieden flinke boetes op te leggen. Het verhuren van een complete woning was al verboden in de stad. Maar omdat New York geen toegang krijgt tot de database van Airbnb, en zo dus niet kon controleren of de woningen ook daadwerkelijk verhuurd worden, was handhaving zo goed als onmogelijk. 

Airbnb doet 'tegenvoorstel'
Met de nieuwe wet wordt het simpelweg aanbieden van je woning op Airbnb al verboden. De wet doet denken aan de regels die al gelden in steden als Berlijn en Barcelona. In reactie op het wetsvoorstel is Airbnb zelf al met een reeks maatregelen gekomen. Zo belooft de verhuurder dat New Yorkers niet meer dan één advertentie tegelijk op de site mogen hebben. Dit om huisjesmelkers weg te houden. Ook komt er een registratieplicht voor verhuurders en een 'hotline' voor Airbnb-klachten.

Lees ook: Raad krijgt tijdens 'geheime sessie' pas duidelijkheid over Airbnb

Goed nieuws voor Amsterdam?
In De Telegraaf reageren verschillende Amsterdamse politici enthousiast op de manoeuvre van Airbnb. 'Blijkbaar reageert Airbnb goed als het onder druk wordt gezet, dit biedt hoop voor de onderhandelingen hier', stelt PvdA-raadslid Marjolein Moorman bijvoorbeeld.

Amsterdam is momenteel met Airbnb in onderhandeling over inzage in data van de site. De gemeente wil graag direct toegang tot deze data, om zo huisjesmelkers aan te pakken. Airbnb wil alleen geanonimiseerde gegevens vrijgeven. 

Lees ook: 'Verhuurders Airbnb kunnen ton extra hypotheek dragen'