Start van hoofdcontent

Stad

nl

Museumplein vanmiddag toneel voor anti-CETA- en TTIP-demonstratie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 oktober 2016, 12.14 uur

Het Museumplein is zaterdagmiddag het toneel van een manifestatie tegen de vrijhandelsverdragen CETA en TTIP en voor 'een duurzame en eerlijke handel'.

De manifestatie is een initiatief van onder meer de Consumentenbond, de FNV, Greenpeace, Milieudefensie en Foodwatch.

Om 13.00 uur begint de actiemiddag met sprekers van de organiserende instanties, waarna om 14.00 uur een protestoptocht begint. Die loopt vanaf het Museumplein via de P.C. Hooftstraat, de Van Baerlestraat, de Kinkerstraat en de Hobbemastraat weer terug naar het Museumplein. Rond 16.00 uur wordt de manifestatie afgesloten.

De organisatoren hopen op een opkomst van 'enkele duizenden', aldus een woordvoerster van de FNV. Het is niet voor het eerst dit jaar dat er in de stad gedemonstreerd wordt tegen handelsverdragen. In mei werd TTIP nog 'feestelijk begraven' en later in de maand werd ook op het Beursplein gedemonstreerd.

CETA en TTIP
De handelsverdragen tussen de Europese Unie en Canada (CETA) en de EU en de VS (TTIP) zijn omstreden. Tegenstanders zijn bang dat ze zullen leiden tot een verlaging van de normen voor voedselveiligheid en het milieu, en tot stijgende werkloosheid en aantasting van rechten van werknemers.