Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kerkdienst in huiskamer wegens gesloten pand Southeast

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 oktober 2016, 19.35 uur

De zondagochtend liep vanmorgen niet helemaal volgens plan voor enkele kerkgangers in Zuidoost. Een conflict tussen de eigenaar en beheerder van het gebouw liep zo hoog op dat het pand vandaag gesloten was, zonder dat de huurders daarvan op de hoogte waren. En dat vroeg om de nodige improvisatie.

De deuren van gebouw SouthEast - huis voor verschillende organisaties en kerkgemeenschappen - waren vandaag dicht, ook voor de zondagse kerkgangers. 'We komen voor een gesloten deur. Vervelend, want de mensen komen van huis', zegt een pastoor. En dat is niet de enige kerkgemeenschap die er niet in kon.

'We zijn klanten die gewoon huur betalen. We hebben zelfs tot eind van de maand betaald, dus we hebben recht op het gebouw', zegt pastoor Raffic Osman. 'Het is een heel belangrijk gebouw. Er zijn scholen aangesloten. En ik vind gewoon dat het bestuur van het stadsdeel hier wat aan moet doen', zegt een kerkganger.

Lees ook: Cultureel centrum Southeast op slot na juridische strijd

Conflict
De gesloten deuren zijn het gevolg van een lang slepend conflict tussen de beheerder, bureau 366, en de eigenaar van het gebouw. Er zou een betalingsachterstand zijn, waarna beslag is gelegd op de rekening van de beheerder. Ook ligt er voor hen een ontruimingsbevel. Naast de kerkgangers kan ook Zuidoost TV er niet in, terwijl hun camera's en montagespullen nog binnen liggen. 'Zonder enige waarschuwing. We dachten: wat is dit nu? De huurders zijn er de dupe van en worden helemaal niet op de hoogte gehouden', zegt Patrick Dorder van Zuidoost TV.

Dienst in de huiskamer
De huurders hopen snel afspraken te kunnen maken met de nieuwe eigenaar. Maar vandaag zat er voor hen niets anders op dan improviseren. 'Jezus heeft wel diensten gedaan onder de olijfbomen', zegt een pastoor. Dus werd er uitgeweken naar een huiskamer. 

Volgens de eigenaar zal het pand morgen - als de beheerder de sleutel heeft overgedragen aan de deurwaarder - weer open zijn. Het is nog niet duidelijk welke huurders kunnen blijven.