Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe pont over het IJ gaat komende maandag varen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 oktober 2016, 18.47 uur · Foto: GVB

Komende maandag neemt het GVB een gloednieuwe pont in gebruik. De extra pont kan een stuk meer passagiers vervoeren dan de huidige veren.

De inzet van de extra pont, die gaat varen tussen CS en de Buiksloterweg, is hard nodig. De afgelopen jaren is het merkbaar drukker geworden op de pontjes over het IJ en dit leidde nog al eens tot ergernis, ongelukken en zelfs agressie. Het GVB zette om deze reden in het verleden al eens verkeersregelaars in.

Lees ook: 'Pontreizigers zijn gefrustreerd, het is vaak dringen en vechten'

De nieuwe pont moet weer voor een beetje lucht gaan zorgen. Met het nieuwe schip kunnen ongeveer zeventig personen meer per vaart worden overgezet. Het veer is dan ook vijf meter langer dan de huidige schepen. Afhankelijk van het aantal fietsen en scooters kunnen er straks ongeveer 310 mensen overvaren. Een tweede schip met dezelfde capaciteit is in aanbouw en wordt nog voor de zomer van 2017 verwacht.

Het schip krijgt de naam IJveer 60. De komende dagen is IJveer 60 al te bewonderen op het IJ voor een paar testvaarten. 

Ons nieuwe #IJveer60 is in Amsterdam gearriveerd! Nu testvaarten en vanaf 31-10 in gebruik. Meer over deze aanwinst: https://t.co/7xE02bfZhy pic.twitter.com/sWKSSPvqyv

— GVB Amsterdam (@GVBnieuws) October 24, 2016