Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Boek over Gijs Thio is 'ode aan vriendschap en aan Gijs'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 oktober 2016, 20.11 uur

Ruim vijf jaar geleden verandert het leven van Gilles van der Loo voorgoed. Zijn vriend, Gijs Thio, verdween na een avond borrelen in het centrum. Pas weken later werd zijn lichaam gevonden in het water.

Schrijver Gilles wilde er eerst absoluut geen boek over schrijven, maar merkte al snel dat hij niet anders kon dan werken aan een eerbetoon voor zijn beste vriend. De roman gaat over een vriendschap tussen twee mannen en over het verwerken van de dood van een goede vriend. Zelf noemt Gilles het een ode aan de vriendschap en een ode aan Gijs. 

'De Gijs in mijn boek is gul, warm, ongelofelijk sympathiek en grappig. Maar, in zekere zin ook afstandelijk en onkenbaar. Een hele aparte combinatie, maar daarin lijkt hij op de échte Gijs', vertelt Gilles. 

Onzekerheid
Na het verdwijnen van Thio volgde een lange periode van onzekerheid voor vrienden en familie. Ze startten een grote zoektocht en plakten, onder meer, posters door de hele stad. Maar tevergeefs. Het lichaam van Thio werd weken later gevonden in het water, vermoedelijk is Gijs Thio zijn evenwicht verloren en vervolgens verdronken. 

'Toen ik de laatste zinnen schreef merkte ik dat ik heel verdrietig was', vervolgt Gilles. 'Dat was goed om te voelen. Sinds zijn verdwijning heb ik misschien toch ook wel met wat boosheid rondgelopen. Dat is nu een soort opluchting geworden.'