Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam openbaart subsidies op website

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 oktober 2016, 15.44 uur · Foto: Jos van Zetten

De gemeente heeft een online subsidieregister geopend. Nu kan iedere Amsterdammer zien waar het subsidiegeld in de stad aan besteed wordt.

Wekelijks wordt het register bijgewerkt en wordt in de toekomst nog uitgebreid. 'Elke bewoner heeft het recht te weten waaraan belastinggeld besteed wordt. Dit online register maakt de uitgaven aan subsidies heel inzichtelijk voor de Amsterdammers en voor organisaties in de stad', zegt wethouder Udo Kock van Financiën.

In het register is nu nog voor 427 miljoen euro opgenomen. In totaal geeft de gemeente 720 miljoen euro uit aan subsidies. Volgend jaar worden onder meer de subsidies voor onderwijshuisvesting en Kunstenplan-subsidies aan het register toegevoegd. Vanaf volgend jaar kan er per subsidie ook doorgeklikt worden naar de verantwoording. Zo wordt inzichtelijk hoe het geld besteed is. 

Sinds vorig jaar zijn de gemeentelijke subsidies ondergebracht bij één loket. Een subsidieaanvragen indienen, de status van een aanvraag bekijken en de toewijzing gebeurt online.