Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pontkapiteins testen nieuwe 'speeltje': 'Je blijft toch een kleine jongen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 oktober 2016, 23.24 uur

Overvolle pontjes van het Centraal station naar Noord zijn binnenkort misschien verleden tijd. Om de enorme drukte tegen te gaan neemt het GVB maandag voor het eerst één nieuwe grotere pont in gebruik. Vandaag waren de schippers nog druk met testvaren.

'De ruimte is vijf meter langer geworden, zowel voor de voetgangers als voor de brommers en fietsers aan de andere kant. Daardoor kunnen er ongeveer zeventig personen, fietsers en brommers extra mee ten opzichte van de huidige ponten die op dit moment rondvaren', vertelt projectleider Casper van der Werf en dat is een toename van ongeveer dertig procent.

Onder de indruk
Normaal is het druk op het benedendek, vandaag was het dat in de stuurcabine. Schipper Rob van Opzeeland vertelt onder de indruk te zijn van 'zijn' nieuwe boot. 'De techniek is goed, wel anders omdat het schip groter is. Het is hybride, diesel-elektrisch. Als je de fuik [de plek waar de boot aanmeert] ingaat, dan hoor je echt vrij weinig en dan moet je toch meer op gevoel de fuik ingaan, dan bij een dieselmotor'. 

Lees ook: Opnieuw reiziger klem tussen klep pont

'Je blijft toch een kleine jongen en als je iets wat je leuk vindt en dan iets nieuws onder je kont krijgt, dan is het gewoon leuk om mee te werken', vertelt de schipper. Vandaag werd er dus getest, vanaf maandag gaat de pont echt varen. Aan het begin van komende zomer komt er een tweede grote pont bij.

Lees ook: Drukte bij de pont? Dit is nog niks