Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Eerste treinen vallen uit op CS door werkoverleg NS-personeel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 oktober 2016, 19.13 uur

Er rijden maandag aan het einde van de middag minder treinen rond Amsterdam. NS-medewerkers hebben het werk neergelegd voor een 'werkoverleg'.

Het gaat volgens een schatting van de NS rond 17.45 uur om circa tien treinen. Echt chaotische taferelen blijven vooralsnog echter uit.

Een NS-woordvoerder zegt dat er meer dan honderd medewerkers bij het overleg op het station zijn. Van hen hebben er zo'n twintig ook daadwerkelijk het werk onderbroken, de rest had geen dienst. De woordvoerder kon niet zeggen of het rustiger of drukker is dan tijdens een normale avondspits. Het beeld op omliggende stations zou hetzelfde zijn.

Wat een serene rust op Amsterdam Centraal station

— Michel Rijnders (@Rijnders) October 31, 2016

De machinisten en conducteurs houden het werkoverleg maandag tijdens de avondspits uit protest tegen de nieuwe dienstregeling. De angst bestaat dat daarin het door hen verfoeide 'rondje om de kerk' weer terugkomt. Ook vinden ze dat de NS afspraken over de tweede conducteur op dubbeldekkers niet is nagekomen.

Minder treinen
Tussen 17.00 uur en 19.00 uur ligt het treinverkeer rond Amsterdam daardoor voor een deel stil, wat ook gevolgen heeft voor de dienstregeling in de rest van Nederland. Het is onduidelijk hoeveel NS-medewerkers het werk daadwerkelijk neerleggen en hoe groot de overlast voor de reizigers wordt. Het is daarom volgens NS aan te raden de dienstregeling goed in de gaten te houden.

Meer files
De ANWB waarschuwde eerder vandaag al voor meer en langere files. Veel treinreizigers nemen volgens de ANWB het zekere voor het onzekere en kiezen vandaag voor de auto. Op de wegen rond Amsterdam is maandag dan ook sprake van een drukke avondspits

Mountain View

GVB
Het GVB bereidt zich zo veel mogelijk voor op de mogelijke uitval van treinen. 'We hebben extra materieel klaarstaan, houden nauw contact met de NS en politie en er staat extra personeel in de startblokken', aldus een woordvoerder van het GVB tegen RTVNH.

Spoor Centraal Station