Start van hoofdcontent

Stad

nl

CDA komt op voor 'Mijn schilt ende betrouwen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 november 2016, 15.01 uur

Het CDA in Amsterdam betreurt het dat het zesde couplet van het Wilhelmus niet meer gezongen gaat worden tijdens de naturalisatieceremonie van nieuwe Nederlanders.

Onlangs meldde de gemeente dat de naturalisatieceremonie wordt aangepast. 'Nieuwe Nederlanders krijgen daarin onder meer een beeldverhaal over het Nederland en Amsterdam van nu te zien en kunnen met een lid van het stadsbestuur op de foto na het afleggen van een verklaring van verbondenheid. Dit vervangt de huidige speech en eedaflegging op een podium', aldus de gemeente.

Zesde couplet
Maar ook wordt er aangekondigd dat alleen het eerste couplet van het Wilhelmus wordt gezongen, en niet meer het zesde. CDA-raadslid Diederik Boomsma vraagt zich af wat de reden van die beslissing is geweest. 'Waarom wil het College dat het zesde couplet van het Wilhelmus niet meer wordt gezongen? Is het daarin geuite verlangen om tirannie te verdrijven niet juist bij uitstek een belangrijke waarde van de Nederlandse samenleving, en is het vluchten voor tirannie niet mogelijk ook een reden om naar Nederland te komen?'

Voor de volledigheid, dit is de tekst van het zesde couplet van het Wilhelmus:

Mijn schilt ende betrouwen Zijt ghy, O Godt, mijn Heer
Op U soo wil ick bouwen, Verlaet my nimmermeer
Dat ick doch vroom mag blijven U dienaer t'aller stond
Die tyranny verdrijven, Die my mijn hert doorwondt