Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verontwaardiging om Uber-chauffeurs op Schiphol: 'Ze hebben de taximarkt al kapot gemaakt'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 november 2016, 22.48 uur

Taxidienst Uber mag vanaf vandaag ook diensten aanbieden bij de aankomsthal op Schiphol. De wagens mochten hun klanten al ophalen bij de vertrekhal, maar zijn vanaf nu dus ook welkom bij Schiphol Plaza.

Dat betekent dat er daar nóg een aanbieder bijkomt, terwijl er dagelijks al honderden chauffeurs vechten om klanten. De auto's van Uber Black staan niet op de officiële taxistandplaats, maar op de zogenoemde A-baan daarnaast.

Veel chauffeurs die ook niet op de standplaats mogen staan, vinden de komst van Uber oneerlijk. Net als chauffeurs die wel op de taxistandplaats mogen staan. 'Ik vind het erg vervelend. Want ze hebben de taximarkt al kapotgemaakt', aldus een van hen.

'Meegaan met tijd'
'Het is gewoon eerlijke concurrentie, zo zie ik dat', reageert een Uber-chauffeur. 'Je moet natuurlijk ook een beetje meegaan met je tijd.' Uber-woordvoerder Marloes Verlaan ziet dat ook zo: 'Uiteindelijk gaat het om de consument. Hij of zij wil de beste rit voor de meest aantrekkelijke prijs van A naar B. En hij of zij moet kunnen kiezen.'

Het is al maanden onrustig rond Schiphol. Er staan zogenoemde taxironselaars rond de luchthaven, die toeristen proberen te overtuigen mee te lopen naar hun taxi. Officiële Schiphol-chauffeurs hebben daardoor het nakijken, bovendien vragen de ronselaars soms honderden euro's voor een ritje van Schiphol naar Amsterdam.

Veegactie
Staatssecretaris Sharon Dijksma is de praktijken van de taxironselaars spuugzat en vertelde dat er vandaag al een "eerste veegactie" tegen hen gehouden is.