Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bewoners IJburg sturen noodkreet vanwege mogelijke komst statushouders en studenten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 november 2016, 10.21 uur

De mogelijke komst van 320 woningen, bedoeld voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning en studenten, blijft voor onrust zorgen op IJburg. In een ultieme poging om de burgemeester op andere gedachten te brengen hebben de bewoners een open brief geschreven.

Lees ook: Wethouder Ivens over plaatsen statushouders IJburg: 'Communicatie moet echt beter'

De plannen van de gemeente hebben voor veel onrust gezorgd op IJburg, zo blijkt uit de brief. 'Gezinnen in aangrenzende koophuizen verlaten de buurt. De mensen in de aangrenzende sociale woningbouwblokken kunnen niet verhuizen en zijn woest.' Inmiddels hebben ruim 700 IJburgers een petitie, waarin wordt gevraagd om een 'menselijke maat', ondertekend.

Fragiel
In de brief aan de burgemeester zegt de buurt dat door gemeentebeleid het evenwicht in de buurt al uiterst fragiel is. Dat zou onder meer komen omdat veel mensen van verschillende achtergronden en leefstijlen tot op blokniveau zijn gemengd en het feit dat de gemeente een groot aantal probleemgezinnen in de buurt heeft geplaatst.

Menselijke maat
De buurt benadrukt dat de meeste bewoners vluchtelingen graag willen helpen. 'Een plan met menselijke maat dat op een transparante wijze, met vertrouwen in de burgers van IJburg was besproken, zou zeker op draagvlak in de buurt hebben kunnen rekenen. Nu overheersen negatieve emoties het proces. Woede, achterdocht, machteloosheid en frustratie beheersen de gevoelens. Het is gewoon niet netjes dat omwonenden, veel gezinnen en ouderen, die hier ooit vol vertrouwen in de gemeente Amsterdam zijn gaan wonen weer met de lasten van de stad worden opgezadeld zonder zorgvuldige afweging, inpassing of betrokkenheid.'

Vertrouwen op de proef gesteld
De omwonenden zeggen verder nog steeds vertrouwen in de burgemeester en het college te hebben. 'Niemand kan geloven dat argumenten die wetenschappelijk zijn aangetoond genegeerd worden. Ons vertrouwen wordt wel erg op proef gesteld.'

Lees ook: Bewoners IJburg vrezen komst statushouders

De brief is een noodkreet, schrijven de bewoners. Op 17 november wordt er een bewonersavond georganiseerd. Van der Laan is hiervoor uitgenodigd. Of hij ook daadwerkelijk komt is nog niet bekend.