Start van hoofdcontent
nl

Sylvana Simons: 'Als de leugen vaak genoeg herhaald wordt ga je hem geloven'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 november 2016, 16.48 uur

Sylvana Simons zou nog altijd zweren dat ze Donald Trump heeft horen beweren dat Republikeinse kiezers domoren zijn. De voormalig TV Makelaar-presentatrice vloog gisteravond uit de bocht bij talkshow Pauw door de nieuwe president van de Verenigde Staten verkeerd te citeren.

'Volgens mij… Volgens mijVolgens mij heeft Trump in de jaren tachtig of negentig gezegd: 'als ik nou ooit presidentskandidaat wil worden, dan word ik het voor de Republikeinen. Die mensen zijn zo dom, ik kan ze alles voorschotelen en they will eat it'. Ik heb het bewegend beeld gezien', beweerde Simons aan tafel bij Jeroen Pauw. Alleen is dat onmogelijk. Het interview bestaat helemaal niet. Het gaat om een gefotoshopt plaatje.

Lees ook: Sylvana Simons had geen zin in Giel Beelen

'Zo werkt dat blijkbaar', schrijft Simons vandaag op Facebook. 'Als de leugen vaak genoeg herhaald wordt ga je hem geloven. Ben er erg van geschrokken dat ik er ook ben ingetrapt. En het gekke is, ik zou nog steeds zweren dat ik het gezien heb!'

Racisten

Volgens Simons gebeurt haar vaak hetzelfde. 'Er zijn ook mensen die ervan overtuigd zijn dat ze mij van alles hebben horen zeggen', schrijft ze. 'Zoals 'alle blanken zijn racisten' bijvoorbeeld'.

Simons heeft hier een belangrijke les uit getrokken. 'Geloof niet alles wat je hoort of leest. Blijf zelf onderzoeken en onafhankelijk nadenken'.