Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sarphatihuis opent afdeling voor homoseksuele ouderen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 november 2016, 19.26 uur

In het Dr. Sarphatihuis opent morgen een speciale afdeling voor homoseksuele ouderen. Ze kunnen daar meer zichzelf zijn, is het idee. Er is plek voor 16 bewoners.

De verdieping waar de LHBT-ouderen gaan wonen is Rozeneiland genoemd. Homo-thuiszorgorganisatie Gay Care zag dat er behoefte is aan zo'n plek. 'Zij zagen bij een deel van hun cliënten dat ze eigenlijk meer zorg nodig hadden, maar die wilden niet op een gewone afdeling in een verpleeghuis wonen. Omdat ze bang zijn dan de kast weer in te moeten en omdat ze graag met gelijkgeaarden willen wonen', legt Vera van Voskuijlen van het Sarphatihuis uit.

Het doel is uitsluiting en pesten voorkomen. Want het komt voor dat ouderen terug de kast in gaan, omdat andere bewoners hun geaardheid niet accepteren. 'Je moeten verantwoorden of uit moeten leggen van wie je houdt, terwijl je niet de keuze hebt ik ga vandaag eens op mannen of vrouwen houden. Ja het is wel heel pijnlijk als je dat aan het einde van je leven opnieuw moet gaan doen', vindt Van Voskuijlen.

Volgens het verpleeghuis aan de Roetersstraat zijn ze de eerste met zo'n plek. De eerste bewoners zijn inmiddels ingetrokken.