Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie jaar cel geëist tegen hotelreceptionist wegens cybercrime

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 november 2016, 22.15 uur

De officier van justitie heeft vanmiddag tegen een 21-jarige man uit Amsterdam een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar geëist wegens cybercrime. De hotelreceptionist wordt verdacht van computervredebreuk, oplichting, valsheid in geschrift en verduistering in dienstbetrekking.

De man wordt ervan verdacht tussen eind mei 2014 tot aan zijn aanhouding begin augustus 2016 een groot aantal websites te zijn binnengedrongen. Zo maakte hij emailadressen van klanten van die sites buit. Daarna zou hij een mail met een link naar een nagemaakte website naar die klanten hebben gestuurd en op die manier creditcardgegevens, pincodes en wachtwoorden hebben achterhaald.

Ook door zijn werk als receptionist in een hotel zag hij kans de creditcardgegevens van hotelgasten voor zichzelf te noteren. De man heeft, zo betoogde de officier tijdens de zitting, niet alleen het vertrouwen in het internet aangetast, maar ook in zijn algemeenheid het vertrouwen in de medemens.

'De verdachte heeft enkel eigen financieel gewin voor ogen gehad', aldus de officier in haar requisitoir. 'Gelet op de ernst van de feiten kan naar de mening van het OM geen andere straf volstaan dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.'