Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Wethouder Ivens heeft wel degelijk middelen om Airbnb-verhuur in te dammen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 november 2016, 09.44 uur

Wethouder Laurens Ivens van Wonen (SP) kan wel degelijk iets doen in het terugdringen van Airbnb-verhuur in de stad. De wethouder vindt het 'wenselijk' als in sommige buurten de maximale verhuur van Airbnb wordt teruggeschroefd, alleen zegt hij dit dat juridisch niet haalbaar is. Uit antwoorden van minister Stef Blok blijkt echter dat hij wel degelijk de middelen heeft om op te treden.

Dat ontdekte Quote na het bestuderen van een brief die afgelopen juni werd gestuurd aan de Tweede Kamer. Uit de antwoorden van de minister blijkt dat 'het aan de gemeente zelf is om te bepalen wanneer er sprake is van woningonttrekking en dus welk maximum aantal dagen de woonruimte mag worden gebruikt voor toeristische verhuur.'

Opmerkelijk, want al langere tijd probeert Ivens de verhuur van Airbnb-woningen aan banden te leggen. Amsterdamse huiseigenaren mogen momenteel zestig dagen per jaar via Airbnb verhuren, aan niet meer dan vier personen. Drie weken geleden gaf hij in de commissie Wonen aan dat hij dit maximum liever zou terugschroeven naar dertig dagen, maar dat dit juridisch niet haalbaar is.

Dat de antwoorden van de minister niet bekend zijn binnen de Amsterdamse politiek, blijkt ook uit de reactie van fractievoorzitter Rutger Groot Wassink van GroenLinks. Hij wil dan ook snel dat de gemeente tot actie overgaat.

WOW, Amsterdam kan wel degelijk aantal nachten beperken. DOEN! Airbnbfittie:wethouder Ivens onder vuur | Quote https://t.co/Tmhg6aZzYf

— Rutger Groot Wassink (@RutgerGW) November 22, 2016

Onderhandelen
Wethouder Ivens onderhandelt al enkele maanden met Airbnb over een nieuwe overeenkomst. Airbnb moet wat hem betreft 'een partner' worden in de strijd tegen illegale hotels: 'Zij moeten een bijdrage gaan leveren in de handhaving van de gemeentelijke regels.' De uitkomst van die onderhandelingen wordt binnenkort verwacht.

Lees ook: Amsterdam op plek tien wereldwijd met meeste Airbnb-adressen

Reactie gemeente
Volgens de woordvoerder van wethouder Laurens Ivens klopt het niet dat de gemeente de termijn kan inkorten. 'Al in 2014 heeft Ivens hier gebruik van gemaakt door een duidelijke grens van zestig dagen in te voeren. Een kortere termijn om woningonttrekking aan te tonen is juridisch niet houdbaar en zou in praktijk vrij spel voor vakantieverhuur betekenen. Dit blijkt uit advies van diverse gemeentelijke juristen en de huisadvocaat van het stadhuis Nauta.'

'Het stadsbestuur wenst deze termijn terug te brengen, maar op grond van de Huisvestingswet (aantonen van woningonttrekking) is dat momenteel niet mogelijk. Daarom is de wethouder al enige tijd met het ministerie in overleg met het verzoek om dit juridisch wel mogelijk te maken', aldus de woordvoerder.