Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgemeester eert buurman die ontvoerder Insiya overmeesterde

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 december 2016, 18.10 uur · Foto: Gino

De buurman van de in september ontvoerde Insiya Hemani heeft vanmiddag de Amsterdamspeld gekregen uit handen van burgemeester Van der Laan. De buurman, die anoniem wil blijven, overmeesterde die ochtend een van de drie ontvoerders.

Tijdens de worsteling werd hij getaserd door een van de andere ontvoerders, maar ondanks dat bleef hij bovenop hem liggen totdat de politie arriveerde. Die heeft de ontvoerder gearresteerd. 

Lees ook: Buurtbewoner overmeesterde ontvoerder peuter: 'Ik heb 'm goed geraakt'

De burgemeester noemt de actie heldhaftig: 'Mijnheer heeft de verschrikkelijke ontvoering geprobeerd te verijdelen door zich voor een van de ontvoerders te werpen. Hierbij is hij door een van hen getaserd. Toch is het gelukt een ontvoerder te overmeesteren en over te dragen aan de politie. Dit onbaatzuchtige, eervolle en heldhaftige gedrag maakt dat hij een onderscheiding verdient'. 

Voogdij
De vader van Insiya, de 37-jarige Shehzad Hemani, heeft de opdracht gegeven zijn dochter te ontvoeren. De succesvolle zakenman was gescheiden en met de moeder in gevecht over de voogdij van Insiya. Een paar weken na de ontvoering zijn ze gesignaleerd in Duitsland, weer een paar weken later werd duidelijk dat ze in India waren gearriveerd. Tot op heden is ze nog niet terug bij haar moeder.

Lees ook: 'Ontvoerde Insiya maakt het goed'

Lees ook: Vader ontvoerde Insiya (2) succesvol zakenman Mumbai

Amsterdamspeld
De Amsterdamspeld is voor Amsterdammers die zich minimaal vijf jaar op bijzondere wijze en onbetaald hebben ingezet voor de samenleving op sociaal, maatschappelijk, cultureel of economisch gebied. De speld wordt ook toegewezen aan personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving.